Bănci și Asigurări

Restantele cresc chiar si cand numarul restantierilor scade

18.04.2005, 18:12 13

Volumul restantelor acumulate de clientii persoane fizice cu credite de mica valoare - 200 de milioane de lei, respectiv 5.500 de euro - a inregistrat in februarie o crestere de aproape 14% in lei, pana la 787 de miliarde de lei (echivalentul a 21,7 milioane de euro), arata datele Bancii Nationale.

Comparativ cu nivelul inregistrat in luna august a anului trecut (la momentul la care Banca Nationala a inceput sa supravegheze aceste credite), volumul din februarie este de peste doua ori mai mare.

Evolutia a avut loc chiar in conditiile in care numarul restantierilor a scazut cu 8%, pana la 141 de mii de persoane, mai putin decat nivelul inregistrat in luna decembrie.

Expansiunea rapida din februarie vine dupa o incetinire a ritmului de expansiune al restantelor in ultimele luni, cand fusese de aproximativ 11%. Trebuie luat in considerare si faptul ca in acest rastimp baza de comparatie a crescut, ceea ce duce la o incetinire aparenta a ritmului.

Singurele responsabile de aceasta crestere sunt datoriile neplatite la creditele contractate in lei. La creditele in valuta, restantele au scazut comparativ cu luna precedenta.

Astfel, restantele provenite de la credite luate in lei reprezinta acum aproape 90% din totalul restantelor, cu un volum total de 700 de miliarde de lei (19,3 milioane de euro). Comparativ cu sfarsitul lunii ianuarie, soldul acestor datorii a crescut cu peste 16%.

In acest timp, restantele aparute la rambursarea creditelor in valuta au scazut in termeni nominali. La creditele in euro, restantele au coborat cu aproximativ 1%, pana la 63,1 miliarde de lei (echivalentul a 1,7 milioane de euro). In cazul imprumuturilor in dolari, restantele au scazut usor, pana la 24 de miliarde de lei (0,8 milioane de dolari). Aceste scaderi reflecta insa si aprecierea leului fata de cele doua valute.

Cele mai importante cresteri le-au inregistrat restantele scoase in afara bilantului, care sunt considerate de banci drept pierderi ireversibile. Soldul acestora a crescut cu 40%, pana la 330 de miliarde de lei (un pic mai mult de noua milioane de euro). Restantele mai vechi de 90 de zile detin al doilea loc, cu un sold de 294 de miliarde de lei. Vestea buna este ca restantele noi - cele cu o vechime intre 31 si 60 de zile - au inregistrat o crestere usoara, pana la 98 de miliarde de lei (2,7 milioane de euro).

Datele Bancii Nationale sunt comparabile cu cele oferite de Biroul de Credit, societatea comerciala creata de banci pentru supravegherea pietei creditelor acordate persoanelor fizice.

Biroul, care supravegheaza aproape in intregime piata de retail, are in baza de date restante in valoare de peste 25 de milioane de euro, la un numar total de restantieri de 131 de mii de persoane.

Peste 94% dintre aceste restante provin de la credite contractate in lei, soldul total al acestora fiind de 856 miliarde de lei (aproape 24 de milioane de euro).

Restantele provenite de la creditele in euro totalizeaza 1,9 milioane de euro, in timp ce la imprumuturile in dolari au aparut intarzieri care totalizeaza 0,8 milioane de dolari (0,6 mil. euro).

Oficialii bancii centrale au anuntat recent intentia de a restrange aria de supraveghere a Centralei Riscurilor Bancare (organismul specializat al BNR) numai pentru clientii persoane juridice, dupa ce Biroul de Credit va trece la faza a doua de implementare, care presupune oferirea de informatii pozitive despre debitori. Potrivit planului, aceasta faza ar trebui implementata in cursul acestei luni. liviu.chiru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO