Bănci și Asigurări

Restantele bat pasul pe loc, desi numarul restantierilor creste

19.09.2005, 17:54 16

Volumul total al sumelor restante la nivelul sistemului bancar era la sfarsitul lui iulie de 1,848 miliarde de lei (ceva mai mult de o jumatate de miliard de euro), in scadere cu 0,4% fata de luna precedenta. Comparativ cu luna iulie a anului trecut, volumul restantelor marcheaza o scadere chiar mai mare, de aproape 4%, arata datele Bancii Nationale.

Diminuarea restantelor a avut loc chiar in conditiile in care numarul celor care inregistreaza intarzieri la rambursarea imprumuturilor (cumulat persoane fizice si juridice) a crescut aproape constant in acest timp.

La sfarsitul lui iulie numarul persoanelor cu restante era de 14.825, de aproape doua ori mai mare decat in iulie trecut.

Practic, valoarea medie a restantei inregistrata de un debitor s-a injumatatit in iulie fata de aceeasi perioada a anului trecut, ajungand la 124.377 de lei (ceva mai mult de 35.000 de euro). Dinamica arata ca debitorii sunt tot mai atenti la rambursarea creditelor si chiar in cazul in care acumuleaza intarzieri, acestea sunt de mica valoare.

Pe de alta parte, numarul debitorilor care inregistreaza restante la cel putin doua banci a crescut pana la 9.671 la sfarsitul lui iulie, cu 71% mai multi decat in aceeasi perioada a anului trecut. Potrivit datelor Biroului de Credit, o societate infiintata de bancile din sistem pentru administrarea informatiilor referitoare la expunerile fata de clientii individuali, numarul maxim de banci la care o persoana inregistreaza simultan restante este de noua.

Pe ansamblu, bancile au reusit sa atraga mai multi clienti, numarul total al debitorilor crescand cu 76%, pana la 177.138 de persoane. Astfel, expunerea medie fata de un debitor a coborat in intervalul iulie 2004 - iulie curent cu aproximativ 16%, pana la 322.000 de lei (92.000 de euro).

Masurile de limitare a expansiunii creditului introduse de BNR inca de la inceputul anului trecut si-au atins astfel telul, mentinand la un nivel redus restantele. De altfel, restantele au inregistrat o scadere chiar in conditiile in care volumul total al sumelor datorate a crescut cu 24%. Corespunzator, ponderea detinuta de acestea a coborat cu aproape un punct procentual, pana la 3,2%.

De la sfarsitul lunii trecute au intrat insa in vigoare norme chiar mai stricte pentru limitarea riscului aferent expunerilor fata de persoanele fizice. Astfel, ponderea pe care toate angajamentele lunare de plata derivate in urma contractarii unor imprumuturi (indiferent de creditor) o pot detine in venitul lunar net al debitorului a fost limitata la 40%.

BNR incearca astfel sa tempereze expansiunea rapida a creditului, chiar daca aceasta nu a generat pana acum probleme sistemului bancar, incidenta riscului de neplata fiind scazuta.

Incetinirea expansiunii creditului va duce insa si la o diminuare a ritmului de crestere a gradului de intermediere financiara (ponderea detinuta de creditul neguvernamental in produsul intern brut), care era la sfarsitul anului trecut de aproximativ 19%, adica de peste doua ori mai mica decat in tarile recent intrate in Uniunea Europeana.

Eficacitatea masurilor recent intrate in vigoare este limitata de inexistenta unei baze de date care sa centralizeze toate datele referitoare la datoriile acumulate de persoanele fizice.

La banca centrala functioneaza Centrala Riscurilor Bancare (CRB), care gestioneaza informatii referitoare la toti debitorii din sistemul bancar. Pana la sfarsitul lui iulie, la CRB fusesera formulate aproape 320.000 de cereri pentru informatii asupra debitorilor potentiali, cu 78% mai multe decat in intreg anul trecut. De altfel, bancile comerciale incearca sa mareasca volumul afacerilor si prin atragerea mai multor clienti, pe fondul unei concurente tot mai acerbe. liviu.chiru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO