Bănci și Asigurări

Remiterile de Sarbatori ajuta in sfarsit leul sa se intareasca

Remiterile de Sarbatori ajuta in sfarsit leul sa se intareasca

Click pentru imaginea marita

21.12.2007, 17:59 7

Leul a reusit ieri sa se castige teren in fata euro, iar dealerii bancilor locale spun ca presiunea de scadere a cotatiilor a fost alimentata de cresterea remiterilor muncitorilor romani din strainatate.
BNR a calculat ieri un curs de 3,52 lei pentru un euro, cu 2,24 bani sub nivelul din ziua precedenta. Dolarul a pierdut de asemenea 0,57 bani, coborand la 2,4555 lei.
Leul marcheaza astfel o apreciere usoara in fata euro, dupa ce in ultima saptamana a fost supus unor presiuni de depreciere, piata testand in mai multe randuri nivelul de 3,56 de lei/euro. Pe piata valutara interbancara cotatiile au coborat ieri la un minim de 3,5170 lei, cu un ban sub nivelul deschiderii. "Au fost vanzari importante din partea jucatorilor locali, insa cotatiile au coborat destul de incet", a comentat dealerul unei banci locale importante.
Spre sfarsitul zilei cererea si oferta de valuta s-au echilibrat, iar cotatiile au revenit usor peste nivelul de 3,52 lei pentru un euro.
Aprecierea de ieri a leului a venit chiar in conditiile in care o parte din monedele de pe pietele emergente din regiune au pierdut teren. Zlotul polonez si forintul maghiar s-au depreciat fata de euro, in timp ce lira turceasca si rubla ruseasca au castigat teren.
Analistii nu exclud insa ca piata sa testeze nivelul de 3,5 lei pentru un euro, daca presiunea din remiteri se mentine.
Prelungirea tensiunilor de pe pietele financiare internationale, in conditiile in care marile grupuri bancare continua sa anunte pierderi din expunerile pe instrumentele legate de piata imobiliara americana au inrautatit sentimentul regional, afectand si leul.
Majoritatea analistilor se vad pusi in situatia sa admita ca au fost prea optimisti chiar si in toamna, cand estimau ca piata va avea putere sa intoarca euro de la 3,6 spre 3,4 lei sau chiar mai jos.
Acum prognozele analistilor indica o crestere a euro, cel putin in prima parte a anului 2008, in conditiile in care indicatorii macroeconomici (in special inflatia si deficitul extern) se vor inrautati. Aceasta ar trebui insa sa determine BNR sa intareasca politica monetara, iar majorarea deficitului de dobanda va sustine in cele din urma intarirea leului.
Momentan, BNR se straduieste sa mentina dobanzile pe piata monetara la niveluri apropiate de rata de politica monetara, de 7,5% pe an.
Banca centrala a surprins din nou piata ieri, atragand putin peste un miliard de lei in depozite pe o zi. Doar trei banci comerciale au participat la operatiunile de sterilizare de ieri, insa licitatia a facut ca dobanzile pe piata pentru scandentele scurte sa revina la niveluri de 7,4%-7,9% pe an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO