Bănci și Asigurări

Razvan Munteanu va fi noul vicepresedinte al Raiffeisen

22.03.2005, 00:00 338

Raiffeisen Bank se pregateste de instalarea unui nou vicepresedinte responsabil cu operatiunile de retail, care sa il inlocuiasca pe Rasvan Radu, devenit recent presedinte al UniCredit Romania.


Potrivit unor surse bancare, cele mai mari sanse pentru ocuparea postului le are Razvan Munteanu, 39 de ani, care a detinut pana in 2003 o pozitie similara la Citibank Romania si care nu mai are de asteptat decat finalizarea ultimelor formalitati de aprobare la cartierul general al Raiffeisen de la Viena.


Steven van Groningen, presedintele Raiffeisen Bank Romania, afirma recent ca un anunt oficial va fi facut la inceputul lunii aprilie.


Pe parcursul celor trei luni de cand Rasvan Radu a parasit banca austriaca, au circulat pe piata liste intregi de nume cu potentiali succesori, elemente de baza ale portretului robot fiind varsta - respectiv preferinta pentru bancheri tineri si experienta in retail.


De asemenea, in cele din urma s-a optat pentru un bancher roman, inclusiv pentru a pastra echilibrul in cadrul Comitetului de directie, din care mai fac parte presedintele Steven van Groningen, vicepresedintele responsabil cu trezoreria si pietele de capital, James Stewart, si vicepresedintele pe corporatii, Marinel Burduja.


In acelasi context al schimbarilor de management, surse bancare afirma ca Burduja va fi promovat prim-vicepresedinte. De asemenea, este cautat si un al cincilea membru al Comitetului de Directie, avand in vedere nevoile de administrare aparute ca urmare a extinderii activitatilor bancii.


In cazul postului de vicepresedinte responsabil cu retailul, castigatorul selectiei variantelor disponibile pe piata a fost Razvan Munteanu, un bancher cu mai multa experienta in strainatate decat in Romania. De altfel, el are dubla cetatenie, romana si belgiana. In 1991, Razvan Munteanu a parasit postul de asistent universitar la catedra de calculatoare a Facultatii de Automatica, plecand in Belgia, unde locuia deja sora sa. Acolo a primit o oferta de angajare ca inginer de teste la divizia europeana a organizatiei de carduri MasterCard. In 1995 a trecut spre zona comerciala a industriei cardurilor, ocupandu-se de vanzarile corporative. Patru ani mai tarziu, Munteanu a a fost insarcinat cu misiunea de a deschide un birou regional MasterCard la Budapesta, care avea in administrare operatiunile din Ungaria, Croatia si Romania.


Revenirea in tara a avut loc in februarie 2001, cand Citibank Romania i-a propus un post de Country Business Manager responsabil cu lansarea operatiunilor de retail banking, inexistente in portofoliul local al bancii americane.


Proiectul de retail nu a avut insa prea mare succes la Citibank, in conditiile in care nici astazi banca nu este vizibila in domeniu. Razvan Munteanu a parasit Citibank in 2003, revenind la MasterCard.


Acum are din nou ocazia de a se ocupa de retail bancar, cu deosebirea ca nu mai este vorba de o constructie de la zero, ci dimpotriva, de preluarea si administrarea unui segment de activitati bancare pentru persoane fizice deja dezvoltat. Cresterea agresiva a Raiffeisen in ultimii doi ani s-a bazat tocmai pe expansiunea in retail, insa a venit si vremea unui control mai strict al costurilor, astfel incat banca sa-si mentina profitabilitatea.


In 2004, Raiffeisen Bank si-a dublat activele pana la peste doua miliarde de euro, din care aproape 58% reprezinta credite, in timp ce profitul net a urcat de peste cinci ori, insumand 28,1 milioane de euro.




Credite mai ieftine


Incepand de astazi, Raiffeisen Bank reduce dobanzile la creditele de consum si la cele destinate achizitionarii de autoturisme cu doua, respectiv patru puncte procentuale. Clientii persoane fizice platesc o rata anuala de 24% pentru creditele de consum. Dobanda anuala efectiva calculata pe termen de cinci ani se ridica la 31,58% pe an. La finantarile pentru cumpararea de autoturisme, dobanda a coborat de la 23% la 19% pe an. Dobanda anuala efectiva pentru acest tip de finantari este de 23,79% pe an. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO