Bănci și Asigurări

Războiul de la graniţă determină unele bănci să amâne acordarea dividendelor, dar pe altele nu. Raiffeisen Bank amână dividendele, incluzând profitul din 2021, de 788,5 mil. lei, în fondurile proprii

Războiul de la graniţă determină unele bănci să...

Autor: Claudia Medrega

23.03.2022, 07:00 1664

BRD propune dividende de 895,5 mil. lei, iar UniCredit Bank ar da acţionarilor 584 mil. lei.

Profiturile consistente obţinute de cele mai mari bănci de pe piaţa românească în 2021 le-au încurajat pe multe să programeze discutarea în cadrul adunărilor generale ale acţionarilor a acordării unor dividende importante pentru acţionari, după cum reiese din datele anunţate. Deciziile de a distribui dividende vin într-un context regional tensionat determinat de invazia militară a Rusiei în Ucraina.

Deocamdată, Raiffeisen Bank a dat un semnal de pru­denţă luând decizia de a amâna acordarea unor divi­dende din profitul din 2021, consolidând fondurile proprii prin includerea profitului de anul trecut, de 788.5 mil. lei. BRD propune dividende de 895,5 mil. lei, iar UniCredit Bank ar da acţionarilor 584 mil. lei. Banca Transilvania şi BCR nu au anunţat încă dacă dau dividende.

Şi în primăvara anului 2020, când apărea pandemia COVID-19, băncile anunţau dividende, pentru ca ulterior să se răzgândească, câştigurile fiind redirecţionate atunci pentru consolidarea capitalurilor şi pentru investiţii.

Rămâne de văzut dacă şi de această dată la întrunirile acţionarilor, programate în general pentru aprilie în cele din urmă băncile vor decide să amâne plata unor dividende în 2022.

Şi vom vedea dacă va apărea sau nu şi o recomandare a BNR către băncile comerciale de a amâna acordarea unor dividende.  ìBNR nu a dat încă nicio decizie până în prezent. Nici BCE nu a dat încă. Deocamdată nu e activă vreo recomandare a BNR pentru bănci de a amâna dividendeleî, a declarat Dan Suciu, purtatorul de cuvânt al BNR.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO