Bănci și Asigurări

Randamentele obligatiunilor corporative au coborat, iar tilurile de stat sunt mai atractive acum, spune directorul de investitii al Allianz Pensii

Randamentele obligatiunilor corporative au coborat, iar tilurile de stat sunt mai atractive acum, spune directorul de investitii al Allianz Pensii
01.09.2009, 18:46 276

Obligatiunile corporative si-au redus puternic randamentele in ultima perioada, de la 20% in cazul unor emisiuni in lei din primavara la 10-11% in prezent, fiind acum la nivelul tilturilor de stat, care au devenit astfel mai atractive pentru fondurile de pensii private, spune Dorin Boboc, directorul de investitii al Allianz-Tiriac Pensii Private, a doua companie din aceasta piata.

"Am inceput sa vedem o schimbare de trend la randamente. Daca acum cateva luni obligatiunile corporative aduceau un castig mai mare decat titlurile de stat, acum situatia se inverseaza. Din noile contributii pe care le primim in administrare am inceput sa alocam mai mult pentru a cumpara titluri de stat", afirma Boboc intr-un interviu acordat ZF.

La sfarsitul lunii iulie obligatiunile corporative reprezentau circa 23% din activele fondurilor de pensii private obligatorii (pilonul II), iar titlurile de stat aveau o pondere de peste 57%, potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.

Boboc spune ca in ultima perioada nu mai sunt atat de multe emisiuni de obligatiuni corporative in lei de catre entitati din strainatate, in conditiile in care in primavara acestui an institutii financiare internationale, banci si entitati ale unor administratii publice din UE ajunsesera sa emita frecvent obligatiuni denominate in lei. "Piata si-a cam pierdut din atractivitate. Nu sunt suficient de multi emitenti locali gata sa se imprumute prin obligatiuni, iar cei din strainatate depind de influenta cursului de schimb asupra randamentului", explica directorul de investitii al Allianz-Tiriac Pensii, companie care administreaza un fond de pensii obligatorii cu peste 1,1 milioane de clienti (pentru care se platesc contributii) si doua fonduri de pensii facultative (pilonul III) cu 43.000 de clienti.

 

"Ma astept la o corectie semnificativa la Bursa, de peste 10%"

Directorul de investitii al Allianz-Tiriac Pensii se asteapta la o corectie semnificativa la Bursa in urmatoarea perioada, poate de peste 10%, moment in care fondul pe care il administreaza isi va creste expunerea pe actiuni.

"Noi ne-am majorat in mod constant expunerea pe actiuni in ultimele luni, dupa ce Bursa si-a atins punctul minim, iar acum am ajuns la o pondere de 4% in active. Cred ca urmeaza o corectie in perioada urmatoare, pentru ca vestile bune s-au cam incorporat in pret si alte vesti bune nu prea vad." Fondurile de pensii continua sa mizeze pe instrumente clasice, cum ar fi titlurile de stat, depozitele bancare, actiunile si obligatiunile, in conditiile in care le este permis prin lege sa investeasca si in active ca aur sau materii prime.

"Diversificarea investitiilor a fost o intentie initiala a celor care au scris norma, dar rezultatul final a fost diferit. Normal ar fi fost sa ni se permita sa investim in fonduri care plaseaza in marfuri si private equity. E putin bizar ca un fond de pensii sa aiba un depozit cu lingouri de aur, de exemplu."

Una dintre cele mai mari probleme ale fondurilor de pensii private in aceasta perioada de scadere economica este ca pentru tot mai multi clienti angajatorii nu vireaza contributii constant, in fiecare luna. Din cei peste 4,8 milioane de clienti ai fondurilor, pentru 29% nu se platesc lunar contributii, in conditiile in care in august anul trecut ponderea era de circa 23%.

"Scaderea economiei nu se simte in mod direct, ci indirect prin nivelul contributiilor incasate. Se reduce numarul salariatilor, cu efecte in pensiile obligatorii, iar piata de pensii facultative este inghetata. Este foarte dificil sa convingi angajatorii sa cumpere pensii facultative atunci cand acestia fac eforturi disperate pentru a-si reduce costurile."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO