Bănci și Asigurări

Raiffeisen taie din marjele de castig la creditele de retail

23.12.2009, 23:30 18

Raiffeisen Bank, una dintre bancile de top pe piata de retail,va vinde de la 31 decembrie credite pentru clientii individuali cumarje mai mici cu pana la sase puncte fata de nivelurileactuale.
Potrivit reglementarilor in vigoare, bancile trebuie sa ofere lacreditele de retail (cele vandute clientilor individuali) fiedobanzi fixe, fie calculate in functie de un indicator independent,la care se adauga o marja de castig. Raiffeisen va reduce de lainceputul lui 2010 marja la creditele de consum fara garantii ineuro de pana la 3.000 de euro de la 19 la 13 puncte procentuale.Pentru creditele cu valori cuprinse intre 3.000 si 7.000 de euro,marja scade cu sapte puncte procentuale, la 10,5%.
Marjele se aplica peste indicatorul pietei interbancare din zonaeuro (Euribor, pentru scadenta de sase luni). Valoarea Euriborluata in considerare de banca in prezent este de 1,44% pe an.
La creditele in euro cu garantii imobiliare scaderea marjelor estede cel mult 1,5 puncte. Ipotecarele vin la o marja de 6,5% pesteEuribor, iar creditele de nevoi personale cu garantii imobiliare lao marja de 8%.
La ipotecarele in lei marja se ingusteaza cu jumatate de punct,pana la 4%, iar la creditele de nevoi garantate cu ipoteca la 5%.Marjele se aplica peste indicatorul Robor pentru maturitatea desase luni, valoarea luata in calcul de banca fiind de 10,79% pe an.Ajustarea marjelor va influenta doar costul creditelor vanduteincepand cu 31 decembrie 2009, subliniaza reprezentantii RaiffeisenBank. Din toamna trecuta bancile si-au igrosat considerabil marjelela creditele vandute clientilor, bancherii invocand ca motiv pentruaceasta miscare in special cresterea riscului, care trebuierecompensat.
La nivelul sistemului, marjele de dobanda la lei (diferenta intredobanzile la credite si cele la depozite) s-au dublat in primelenoua luni ale anului, ajungand sa depaseasca 7%, a aratat recenteconomistul-sef al BNR Valentin Lazea. Si guvernatorul MugurIsarescu a criticat in mai multe randuri bancile in ultimele doualuni pentru ca mentin la niveluri prea ridicate dobanzile lacreditele in lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO