Bănci și Asigurări

Raiffeisen reduce dobanda la creditele in franci elvetieni

23.07.2007, 17:48 28

Raiffeisen Bank a redus dobanda la creditele imobiliare in franci elvetieni la 3,9% anual, costul fiind fix si valabil doar in primul an de derulare a imprumutului.
De asemenea, creditele in franci elvetieni pentru nevoi personale nenominalizate cu ipoteca vor fi acordate pana la sfarsitul anului cu o dobanda fixa de 4,9%, valabila, la fel ca in cazul imprumuturilor imobiliare, doar in primul an.
Aceasta reducere este practicata in toata reteaua bancii, inclusiv in cele sase centre Raiffeisen Casa Ta, specializate pe credite imobiliare, din Bucuresti, Constanta, Timisoara, Pitesti si Cluj-Napoca.
Dobanda redusa de 3,9% pe an se aplica si clientilor bancii care isi refinanteaza credite imobiliare sau ipotecare. Pentru creditele de nevoi personale, costul promotional al refinantarii este 4,9% in primul an.
Acest nivel al dobanzilor este apropiat de dobanda de referinta practicata de Banca Nationala a Elvetiei.
Alte banci care in ultima perioada si-au promovat agresiv oferta de credite in franci elvetieni sunt Bancpost, Banca Romaneasca sau OTP, care au mizat pe dobanzile mai mici decat in cazul imprumuturilor in alte monede.
Potrivit ultimelor date ale Bancii Nationale, ponderea creditelor in monede exotice, printre care se numara si francul elvetian, a ajuns la 1,7% din totalul imprumuturilor acordate de banci, iar soldul acestora a crescut de peste 12 ori in ultimul an.
Valoarea acestora a ajuns la 2,1 miliarde de lei la sfarsitul lunii mai.
Creditele prentru locuinte contractate in monede exotice precum francii elvetieni au urcat cu 21,3% in primele cinci luni ale anului, pana la un total de 914,6 milioane de lei.
Totusi, datele BNR arata ca moneda preferata pentru imprumuturile imobiliare este euro. La sfarsitul primelor cinci luni ale anului, imprumuturile pentru locuinte in moneda europeana detineau cea mai ridicata pondere din volumul total al creditelor, respectiv de 6,7 miliarde de lei, adica 76%.
Daca anul trecut doar creditele pentru locuinte se acordau in franci elvetieni, bancherii au extins oferta si la creditele de consum.
Chiar daca au dobanzi foarte atractive, imprumuturile in franci elvetieni presupun asumarea unui risc valutar mai mare decat in cazul creditelor contractate in alte monede, in conditiile in care cursul leu/franc se calculeaza indirect, pe baza raportului euro/franc de pe pietele internationale si a cotatiilor euro/leu de la Bucuresti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO