Bănci și Asigurări

Raiffeisen Bank: sectorul energetic si infrastructura pot aduce bani

26.03.2003, 00:00 13

Raiffeisen Bank Romania va acorda in perioada urmatoare o atentie deosebita finantarii societatilor care activeaza in sectorul energetic si de comunicatii, cele din urma fiind interesate de "buna distributie a retelei teritoriale, cash managementul oferit si sistemul IT", a afirmat ieri vicepresedintele bancii Marinel Burduja si cel care se ocupa de divizia de corporate a bancii.
"Clienti importanti pentru banca sunt si vor fi si santierele navale, "care cresc, au rezultate bune si produc" si industria de bunuri alimentare. O atentie speciala va fi acordata insa proiectelor de infrastructura.
"Ani de zile Romania va avea nevoie de finantari pentru dezvoltarea infrastructurii si asta cu atat mai mult cu cat vorbim de integrarea in Uniunea Europeana. Ori nu puteam vorbi de intergrare fara dezvoltarea infrastructurii", spune Burduja.
El considera ca, la sfarsitul acestui an, aproximativ 70% din profitul operational al bancii va fi obtinut din sectorul corporativ.
Raiffeisen Bank a avut, la sfarsitul anului trecut, o cota de 5% din piata creditului pentru companii si intentioneaza ca, in 2003, sa-si tripleze volumul imprumuturilor pe acest segment.
"Cred ca avem cea mai mare crestere din piata, cu credite saptamanale in suma de 10-20 de milioane de dolari. Astazi suntem in pozitia a patra in sistemul bancar si cred ca in urmatorii doi ani vom fi a doua banca pe sectorul corporatist", a adaugat Burduja.
Potrivit vicepresedintelui Raiffeisen, intre 60% si 65% din creditele acordate anul trecut au fost imprumuturi pe termen scurt, sub un an. Finantarile cu maturitate pana la trei ani reprezinta aproape 30% din totalul portofoliului, iar imprumuturile cu scadenta de peste trei ani, avand ca destinatie in principal investitiile, ocupa o ponedere intre 5% si 10%.
In opinia lui Burduja, dezvoltarea creditului a cunoscut o dinamica superioara pe segmentul companiilor de marime medie, cu cifre de afaceri cuprinse intre 2 si 50 de milioane de dolari. "Aceste societati au o dezvoltare structurala care confera o stare de liniste si o mai mare stabilitate", a explicat oficialul Raiffeisen.
Sectorul energetic este domeniul industrial in care banca are cea mai mare expunere, atat prin credite sindicalizate, cum este cazul Petrom si Termoelectrica, cat si expuneri unilaterale - Rompetrol, Distrigaz Sud si Nord. De asemenea, Raiffeisen este principala banca din Romania a societatii Electrica.
Sectorul energetic a reprezentat si principala destinatie a creditelor pentru investitii. Pe zone geografice, imprumuturi cu maturitate peste trei ani au fost acordate in Constanta, Cluj si Bucuresti, care detine peste 20% din totalul creditelor.
Conducerea bancii a aratat ca sprijina dezvoltarea finantarilor in moneda locala, care se apropie de costurile imprumuturilor in valuta si exclud riscul din fluctuatile cursului de schimb.
Aproximativ 70% din soldul creditelor acordate de banca sunt denominate in euro, iar restul sunt imprumuturi in lei.
"Cand am preluat Banca Agricola, finantarile erau 75% in dolari, iar in martie 2003 avem o schimbare fundamentala, intreg bugetul Raiffeisen fiind exprimat in euro. Cresterea in euro a fost determinata de cererea clientilor si nu de o promovare din partea bancii", a mai spus Burduja.
Oricum, provizioanele bancii s-au majorat semnificativ, in prima luna a anului 2003, o data cu introducerea noului regulament de clasificare si provizionare a creditelor, dar nu mai mult de media din sistem.
Raiffeisen Bank a preluat in 2001, impreuna cu Fondul Romano-Amercian de Investitii, Banca Agricola. Anul trecut in iunie Banca Agricola a fuzionat cu sucursala din Romania a bancii austriece rezultand noua Raiffeisen Bank. Anul trecut , primul de altfel plin de activitate, banca a inregistrat pierderi - asumate de conducere, dar in 2003 se asteapta primul anul de profit.
oana.nuta@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO