Bănci și Asigurări

Raiffeisen Asset Management: Pentru inceput, vom vinde pensii facultative clientilor corporate

09.09.2008, 23:45 21

Raiffeisen Asset Management (RAM), companie care a lansat recent un fond de pensii facultative (pilonul II), se va concentra pentru inceput pe vanzarile de pensii catre companii, bazandu-se in special pe portofoliul de clienti ai bancii-mama.
"In prima instanta, vanzarile corporate vor fi prioritare. Ne vom adresa companiilor care au relatii de afaceri cu Raiffeisen Bank si nu numai acestora. Pe retail cred ca cifrele vor deveni mai consistente in timp, pe masura ce oamenii vor intelege mai bine avantajele si necesitatea unei pensii facultative", afirma Mihail Ion, presedintele RAM.
Compania si-a lansat fondul de pensii facultative, Raiffeisen Acumulare, in luna iunie, iar la sfarsitul lui august avea 106 clienti, potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private. Fondul are un nivel de risc mediu si investeste 75% din active in instrumente cu venit fix si 25% in actiuni listate, potrivit portofoliului-tinta.
"Vom investi si in actiuni, pentru ca vrem sa avem in portofoliu un activ care sa aduca cresteri mai mari. In ciuda conjuncturii actuale de pe piata, statistic este evident ca actiunile aduc randamente mai mari pe termen lung. Chiar daca suntem acum intr-o perioada de corectie, nu vedem indici bursieri care sa fie la valori mai mici decat acum sapte ani, de exemplu", afirma Ion.
Seful RAM spune ca si-a propus sa obtina in urmatorii ani o cota de 10% din piata pensiilor facultative. "Un factor de crestere foarte important va fi elementul fiscal, care va influenta semnificativ piata. In tarile din Est, de exemplu, pensiile facultative au o pozitie importanta acolo unde au existat avantaje fiscale sau acolo unde nu a existat pilonul doi al pensiilor obligatorii", sustine Ion.
In urma unor discutii purtate cu jucatorii din piata si Comisia de Pensii Private, Ministerul Finantelor a decis recent majorarea deductibilitatii fiscale pentru pensiile facultative pana la cel putin 400 de euro pentru angajat si pentru angajator.
Majorarea ar putea fi prinsa intr-o modificare a Codului fiscal care va avea loc luna aceasta. In prezent, pensiile facultative sunt deductibile in limita a 200 de euro pe an atat pentru angajat, cat si pentru angajator.
"Odata cu majorarea deductibilitatii va creste si atractivitatea pensiilor facultative. Acestea sunt necesare pentru ca sistemul de stat nu are perspective foarte bune, deoarece creste numarul de pensionari, iar numarul de salariati nu creste in acelasi ritm. Va fi destul de dificil pentru sistemul de stat sa genereze pensii decente", explica Ion.
Pe langa fondul de pensii facultative, RAM administreaza in prezent si patru fonduri mutuale, cu active nete de 91 mil. lei. "Administrarea pensiilor facultative vine pe o structura care functioneaza deja, e ca si cum am fi lansat un nou fond mutual. Din punctul de vedere al managementului de portofoliu pensiile si fondurile mutuale se aseamana, insa exista diferente pe partea de relatii cu clientii si raportari", considera seful RAM.
In prezent, pe piata locala activeaza opt fonduri de pensii facultative, care la sfarsitul lunii august aveau 121.409 clienti. Valoarea activelor nete a ajuns la 53,46 mil. lei (15,1 mil. euro), in crestere cu 13% fata de luna precedenta.
Dupa numarul de participanti, cel mai mare fond este ING Optim (29.997 de clienti), care este urmat de BCR Prudent (28.215), AZT Moderato (20.605), ING Clasic (18.379), AZT Vivace (15.871), Pensia Mea Aviva (7.928), OTP Strateg (308) si Raiffeisen Acumulare (106).
De asemenea, Comisia de Pensii Private a autorizat recent un fond al Asirom Concordia, dar acesta nu a inceput inca sa vanda. In proces de autorizare de catre Comisie se mai afla acum trei fonduri, din care doua sunt ale Interamerican si unul al Aviva.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO