Bănci și Asigurări

Radu, UniCredit: Pentru multe companii, trimestrul IV va fi decisiv. A fi sau a nu fi

Radu, UniCredit: Pentru multe companii, trimestrul IV va fi decisiv. A fi sau a nu fi

Rasvan Radu: Interesul major este sa scada diferentialul de dobanda intre lei si euro, astfel incat investitiile sa devina finantabile si in moneda nationala

08.09.2009, 00:00 29

Conflictul mocnit de la nivelul sistemului politic, concentratpe apropiatele alegeri prezidentiale, blocajul din justitie siaparatul administrativ neperformant sunt principalii factorinegativi care genereaza in acest moment costuri mari pentru mediulde afaceri si pentru sistemul financiar-bancar in particular,afirma Rasvan Radu, presedintele executiv al UniCredit Tiriac Bank,unul din primii zece jucatori de pe piata.

"In materie de politici publice legate de criza nu astept nimicsemnificativ pana la sfarsitul anului. Ar fi foarte bine sa fiementinuta stabilitatea guvernului, pentru ca o eventuala criza sila nivel guvernamental ne-ar dezechilibra total. Blocajul dinjustitie - care oricum era supraaglomerata - nu ajuta deloc,dimpotriva, mediul economic primeste o lovitura in plus."

Bancherul crede ca revigorarea economiei poate porni doar dinexporturi, pe seama semnalelor pozitive din UE, si din mariproiecte de investitii publice care sa antreneze si companiileprivate. "Sectorul public nu a ajutat insa pana acum in niciunfel."

Importanta este ajustarea costurilor

Radu spune ca prioritatea bancilor in acest moment estesprijinirea companiilor pentru restructurare si ajustare la noileconditii de piata, avand in vedere ca acesta va fi mediul defunctionare pe termen lung, nefiind vorba doar un episod care sa seincheie anul acesta. "Am intrat in mijlocul crizei, iar prinsustinerea si viabilizarea companiilor, care inseamna implicitstabilizarea locurilor de munca, obtinem in final tocmai reducereaimpactului crizei asupra sistemului financiar prin crediteleneperformante."

El sustine ca bancherii sunt acum mult mai deschisi in a acordasprijin clientilor companii, un sprijin bazat mai putin pe analizaplanurilor de afaceri - care sunt ajustate continuu - si mai multpe angajamentul si pe capacitatea managementului de a facerestructurare.

"Planurile de afaceri sunt ajustate permanent, asa ca nu mai potfi o baza solida de analiza. Importanta este ajustarea costurilorla niveluri sustenabile, acestea fiind singurul element cert, intimp ce cifra de afaceri tot scade. Ne asteptam ca efectelerelaxarii de acum a conditiilor de rambursare sa se vada in a douajumatate a lui 2010. Insa odata ce criza va trece, abordareanoastra se va baza mai mult pe evaluarea performanteicompaniilor."

De altfel, in prezent, presiunea pentru banci nu este legata delichiditate, ci de solvabilitate, iar aceasta vine din economiareala, din cauza problemelor agentilor economici care nu-si mai potrambursa datoriile.

Seful UniCredit estimeaza ca in multe sectoare nu vor putearezista toti jucatorii, iar intarzierea falimentului unora vainsemna intarzierea revigorarii unui intreg sector. "Pentru multecompanii, trimestrul IV va fi decisiv: a fi sau a nu fi."

Cat priveste cazurile tot mai frecvente de intrare ininsolventa, el crede ca de multe ori este o formula utila, darexista si comportamente mai putin oneste, cu declararea abuziva ainsolventei.

Radu spune ca pentru antreprenorii romani, ca si pentru banci,criza a venit ca un dus rece. "Mai toti erau invatati cu cresterirapide si relativ liniare, fara eforturi deosebite in privintacosturilor. Putini au realizat foarte repede ce se intampla - maiales multinationalele si doar cateva companii romanesti."

El afirma ca este un dus rece si pentru salariati, obisnuiti cuo piata a muncii care permitea schimbarea frecventa a locului demunca la oferte salariale tot mai bune si fara un efort profesionalextraordinar. "De-abia acum piata muncii incepe sa constientizezeca exista o mare presiune, ca mentinerea locului de munca este ceamai importanta, iar performanta va conta din ce in ce maimult."

Desigur, fiecare companie a reactionat in mod diferit la soculprovocat de criza, mai lent sau mai repede. Rasvan Radu spune camarea parte a companiilor au inceput in mod serios ajustareacosturilor si restructurarea, in timp ce unele incearca sa eviteprocesul: fie nu au capacitatea, fie le este teama sa restructurezeafacerile si merg pe principiul "salveaza ce poti".

Cand va fi atins varful creditelor neperformanteacumulate de sistemul bancar?

"Imi lipsesc datele pentru previziuni clare, dar ma bucura camulte companii au devenit constiente ca trebuie sa se repozitionezerapid. Costurile cu provizioanele au crescut si este evident ca nuvorbim de vreo atenuare a crizei, asa ca si in continuare ne vomastepta la cresteri de costuri."

Ce se va intampla cu dobanzile?

Dobanzile la creditele in lei vor scadea in concordanta cuscaderea dobanzilor de referinta de pe piata, in timp ce evolutiadobanzilor la euro va depinde foarte mult de performanta ca tara,de indicatorii macroeconomici, de existenta unei clarificari lanivel politic.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO