Radu, UniCredit: Pentru multe companii, trimestrul IV va fi decisiv. A fi sau a nu fi

Autor: Razvan Voican 08.09.2009

Conflictul mocnit de la nivelul sistemului politic, concentrat pe apropiatele alegeri prezidentiale, blocajul din justitie si aparatul administrativ neperformant sunt principalii factori negativi care genereaza in acest moment costuri mari pentru mediul de afaceri si pentru sistemul financiar-bancar in particular, afirma Rasvan Radu, presedintele executiv al UniCredit Tiriac Bank, unul din primii zece jucatori de pe piata.

"In materie de politici publice legate de criza nu astept nimic semnificativ pana la sfarsitul anului. Ar fi foarte bine sa fie mentinuta stabilitatea guvernului, pentru ca o eventuala criza si la nivel guvernamental ne-ar dezechilibra total. Blocajul din justitie - care oricum era supraaglomerata - nu ajuta deloc, dimpotriva, mediul economic primeste o lovitura in plus."

Bancherul crede ca revigorarea economiei poate porni doar din exporturi, pe seama semnalelor pozitive din UE, si din mari proiecte de investitii publice care sa antreneze si companiile private. "Sectorul public nu a ajutat insa pana acum in niciun fel."

Importanta este ajustarea costurilor

Radu spune ca prioritatea bancilor in acest moment este sprijinirea companiilor pentru restructurare si ajustare la noile conditii de piata, avand in vedere ca acesta va fi mediul de functionare pe termen lung, nefiind vorba doar un episod care sa se incheie anul acesta. "Am intrat in mijlocul crizei, iar prin sustinerea si viabilizarea companiilor, care inseamna implicit stabilizarea locurilor de munca, obtinem in final tocmai reducerea impactului crizei asupra sistemului financiar prin creditele neperformante."

El sustine ca bancherii sunt acum mult mai deschisi in a acorda sprijin clientilor companii, un sprijin bazat mai putin pe analiza planurilor de afaceri - care sunt ajustate continuu - si mai mult pe angajamentul si pe capacitatea managementului de a face restructurare.

"Planurile de afaceri sunt ajustate permanent, asa ca nu mai pot fi o baza solida de analiza. Importanta este ajustarea costurilor la niveluri sustenabile, acestea fiind singurul element cert, in timp ce cifra de afaceri tot scade. Ne asteptam ca efectele relaxarii de acum a conditiilor de rambursare sa se vada in a doua jumatate a lui 2010. Insa odata ce criza va trece, abordarea noastra se va baza mai mult pe evaluarea performantei companiilor."

De altfel, in prezent, presiunea pentru banci nu este legata de lichiditate, ci de solvabilitate, iar aceasta vine din economia reala, din cauza problemelor agentilor economici care nu-si mai pot rambursa datoriile.

Seful UniCredit estimeaza ca in multe sectoare nu vor putea rezista toti jucatorii, iar intarzierea falimentului unora va insemna intarzierea revigorarii unui intreg sector. "Pentru multe companii, trimestrul IV va fi decisiv: a fi sau a nu fi."

Cat priveste cazurile tot mai frecvente de intrare in insolventa, el crede ca de multe ori este o formula utila, dar exista si comportamente mai putin oneste, cu declararea abuziva a insolventei.

Radu spune ca pentru antreprenorii romani, ca si pentru banci, criza a venit ca un dus rece. "Mai toti erau invatati cu cresteri rapide si relativ liniare, fara eforturi deosebite in privinta costurilor. Putini au realizat foarte repede ce se intampla - mai ales multinationalele si doar cateva companii romanesti."

El afirma ca este un dus rece si pentru salariati, obisnuiti cu o piata a muncii care permitea schimbarea frecventa a locului de munca la oferte salariale tot mai bune si fara un efort profesional extraordinar. "De-abia acum piata muncii incepe sa constientizeze ca exista o mare presiune, ca mentinerea locului de munca este cea mai importanta, iar performanta va conta din ce in ce mai mult."

Desigur, fiecare companie a reactionat in mod diferit la socul provocat de criza, mai lent sau mai repede. Rasvan Radu spune ca marea parte a companiilor au inceput in mod serios ajustarea costurilor si restructurarea, in timp ce unele incearca sa evite procesul: fie nu au capacitatea, fie le este teama sa restructureze afacerile si merg pe principiul "salveaza ce poti".

Cand va fi atins varful creditelor neperformante acumulate de sistemul bancar?

"Imi lipsesc datele pentru previziuni clare, dar ma bucura ca multe companii au devenit constiente ca trebuie sa se repozitioneze rapid. Costurile cu provizioanele au crescut si este evident ca nu vorbim de vreo atenuare a crizei, asa ca si in continuare ne vom astepta la cresteri de costuri."

Ce se va intampla cu dobanzile?

Dobanzile la creditele in lei vor scadea in concordanta cu scaderea dobanzilor de referinta de pe piata, in timp ce evolutia dobanzilor la euro va depinde foarte mult de performanta ca tara, de indicatorii macroeconomici, de existenta unei clarificari la nivel politic.