Bănci și Asigurări

Radu, UniCredit: Cum să-şi revină economia cu tăieri de finanţări din toate părţile?

Răsvan Radu

Răsvan Radu

Autor: Razvan Voican

28.07.2013, 21:41 2018

Economia este prinsă în mrejele aşa-numitului fenomen de dezintermediere (engl.: deleveraging) care se manifestă din toate părţile: nu numai prin reducerea creditării la nivelul sistemului bancar, ci şi prin scăderea cheltuielilor bugetare pentru investiţii, iar peste toate BNR şi-a ales tocmai această perioadă pentru măsuri prudenţiale de restric­ţio­nare a creditului în valută pentru companii, spune Răsvan Radu, preşedinte executiv al Uni­Cre­dit Ţiriac Bank – una dintre puţi­nele bănci care continuă să raporteze creşteri ale stocului de credite.

„În loc ca marile proiecte de infrastructură să fie generatoare de creştere, investiţiile guvernamentale scad – adică avem încă o formă de deleveraging, pe lângă cea din sectorul bancar. Sunt alte zone de cheltuieli unde pot fi făcute reduceri înainte de a fi sacrificate investiţiile. Din punct de vedere macroeconomic lucrurile arată bine, dar nu e la fel de bine şi în structura economiei, la nivelul companiilor. Con­su­mul merge neîncetat în jos, determinând şi trendul descedent al creditării. Dacă nu e încredere, nu e nici cerere. Cererea fiind mică, şi nevoia de investiţii private este redusă.“

Conform execuţiei bugetare pe şase luni, cheltuielile de capital au scăzut cu 10% faţă de anul trecut, în timp ce creditul privat s-a redus cu peste 6% în termeni reali.

Citiţi articolul integral pe www.zfcorporate.ro

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 26.07.2013

ZF Corporate este serviciul specializat de ştiri cu plată al Ziarului Financiar. Pentru a putea citi aceste ştiri trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Imobiliare şi altele). Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286, tel. mobil: 0766.606.994) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro sau stefan.paraschiv@m.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO