Bănci și Asigurări

PwC se mira de salvarea Dacia Felix

11.04.2001, 00:00 19



Firma de audit PricewaterhouseCoopers pune in discutie decizia Guvernului de a emite o hotarare care ar da posibilitatea stingerii litigiului dintre Banca Dacia Felix si principalii ei creditori BNR si CEC.

In urma cu o saptamana Guvernul a discutat emiterea unei Ordonante prin care i se dadea posibilitatea BNR si CEC de a accepta oferta grupului israelian care se afla in spatele BDF la un pret sub valoarea nominala a creantelor detinute de creditori. Israelienii ofera 15 milioane de dolari cash si 25% din valoarea creantelor recuperate, fata de o datorie de peste 50 de milioane de dolari.

Daca ordonanta va intra in vigoare si daca investitorii vor plati, BDF ar fi salvata de la faliment. Conform unor surse, pentru rezolvarea situatiei de la BDF in sensul cerut de investitorii israelieni au fost facute presiuni externe asupra autoritatilor romane la cel mai inalt nivel. Ordonanta nu a fost semnata inca de premierul Adrian Nastase, existand anumite obiectii din partea BNR.

PricewterhouseCoopers nu este de acord cu aceasta procedura.

"In acest sens apelul actionariatului privat al Bancii Dacia Felix catre executiv pentru a "adapta" cadrul legal in vederea facilitarii unei tranzactii, consideram ca ar putea consolida un precedent periculos, respectiv un "model" de "rezolvare" a problemelor economice ale societatilor, fie ele cu capital de stat sau privat, prin vesnica interventie a executivului.

Credibilitatea functionarii mecanismelor normale specifice unui mediu de afaceri ce se vrea stabil ar fi din nou pusa sub semnul intrebarii", se arata intr-un comunicat al PricewaterhouseCoopers.

In martie, PricewaterhouseCoopers Management Consultants SRL a desemnata lichidatatorul BDF de catre judecatorul sindic Ioan Giorgiu

In plus, in comunicatul PricewaterhouseCoopers se precizeaza "ca asa-zisa "salvare" a Bancii Dacia Felix de la faliment speculeaza dupa parerea noastra un anumit grad de lipsa de informare inca existent cu privire la notiunea si continutul economic si juridic al falimentului.

Strategia de lichidare pe care ne-am propus-consta in vanzarea activelor BDF in stare operationala catre un investitor strategic, respectiv o alta banca interesata de o astfel de achizitie, care ar urma sa investeasca in dezvoltarea Bancii Dacia Felix prin integrarea acesteia in sistemul bancar al bancii achizititoare".

Potrivit PricewaterhouseCoopers, valoarea nominala a datoriei curente a BDF fata de BNR este de circa 1.400 miliarde de lei, respectiv circa 50 milioane de dolari la cursul curent leu/dolar de circa 28.000 lei/dolar.

"De remarcat ca datoria intiala a BDF in lei la nivelul anului 1996 - fara a fi afectata de efectul deprecierii dramatice care dezavantajeaza in mod spectaculos creditorul BNR - era de 1.734 miliarde lei, respectiv circa 560 milioane de dolari la cursul mediu al anului 1996, respectiv 3.082,6 lei/dolar.

Cu alte cuvinte, simp,a trece a anilor a diminuat de circa 9 ori datroia BDF fata de BNR exprimata in dolari prin raportatea celor doua cursuri de schimb", se arata in informarea PricewaterhouseCoopers.

In plus, firma de audit mentioneaza ca "actionarul majoritar al BDF nu este entitatea juridice denumita grupul Robinson, ci un grup de 10 persoane fizice straine si 4 persoane fizice romane, fiecare detinand un procent variind intre 4,91% si 4,59%, deci sub 5%, procent care care ar fi creat obligatia respectivului actionar de a obtine o autorizare prelabila de la BNR pe baza declararii unor informatii cum ar fi:sursa fondurilor (exculs creditul intern), daca face parte dintr-un grup de persoane care actioneaza impreuna, daca detin participatii in alte entitati nebancare - in cazul nostru cazinouri, hoteluri, etc".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO