Bănci și Asigurări

Provizioanele au mancat din profitul Bancpost

05.03.2009, 21:08 49

Grecii de la EFG Eurobank, actionarul majoritar al Bancpost, au anuntat o scadere de aproape 6% a profitului net obtinut in Romania in 2008, pana la 27,3 mil. euro.
Erodarea castigului net a survenit in ciuda faptului ca profitul operational s-a dublat anul trecut, pana la 137 mil. euro, cauza fiind constituirea unui volum crescut de provizioane pentru acoperirea riscului de credit.
 "Am facut provizioane mult mai mari anul tecut decat in 2007, majoritatea fiind concentrate in trimestrul al patrulea, dupa ce am vazut efectele crizei. Ne asteptam la o crestere a delincventei in 2009, insa amploarea depinde de cat de profunda va fi criza din economie si de durata ei", a comentat pentru ZF Mihai Bogza, presedinte si director general al Bancpost. El nu a precizat insa nivelul provizioanelor. Bancpost, unul dintre jucatorii din top zece in sistemul bancar local, nu a publicat rezultatele individuale.
Cu exceptia Bancpost, toate celelalte banci din top 10 au anuntat profituri record pentru 2008, care au fost alimentate in unele cazuri si de veniturile obtinute din vanzarile unor subsidiare. De altfel, la nivelul intregului sistem bancar, profitul net a urcat la un varf istoric de 1,27 miliarde de euro, potrivit datelor BNR. Totusi, bancile si-au dublat si provizioanele, care au ajuns la 1,9 mld. euro.
"Nu estimam ca va fi o evolutie dezastruoasa (a economiei, n. red.), asa cum anticipeaza unii analisti straini, dar stim ca situatia va fi serioasa", mai spune Bogza, care a preluat la 1 februarie si conducerea executiva a bancii pe langa functia de presedinte al Consiliului de Administratie. Bancpost are in vedere un management strans al costurilor pentru a contrabalansa impactul cheltuielilor cu provizioanele pe care le va mai constitui.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO