Bănci și Asigurări

Grecii de la Eurobank au ajuns la active de 6 miliarde de euro pe plan local

Grecii de la Eurobank au ajuns la active de 6 miliarde de euro pe plan local

Mihai Bogza: Banca-mama nu va restrange liniile de finantare pentru Bancpost

05.03.2009, 18:25 21

Soldul creditelor a urcat cu 27%, pana la 3,95 miliarde de euro. Comparativ cu luna septembrie, creditele erau insa in decembrie mai mici cu 189 de milioane de euro.

Grupul Eurobank si-a publicat miercuri seara rezultatele la Atena, iar datele privind operatiunile din Romania reflecta activitatile Bancpost, dar si ale celorlalte noua subsidiare locale - de asigurari, leasing, fonduri de investitii, servicii financiare sau investment banking.
Depozitele atrase de greci au urcat anul trecut mai repede decat creditele, respectiv cu 72%, pana la 2,4 miliarde de euro. Soldul din decembrie este egal cu cel raportat in septembrie anul trecut. "Vom acorda o atentie speciala mentinerii unui nivel al lichiditatii confortabil. Vom plati pretul pietei pentru depozite, dar nu ne vom angaja intr-o competitie a dobanzilor nerezonabile", afirma Mihai Bogza, presedinte si director general al Bancpost.
La nivelul intregului sistem bancar, creditele acordate de banci depasesc depozitele atrase cu aproape 34%. In anii trecuti, bancile au pompat agresiv credite din fondurile asigurate de actionarii straini, acordand mai putina atentie atragerii de economii de la clienti. Pe fondul secetei de lichiditati la nivel international, grupurile straine au devenit mult mai zgarcite cu subsidiarele locale, care trebuie acum sa se reorienteze spre finantarea pe plan intern. Cursa pentru atragerea de depozite a determinat cresterea puternica a dobanzilor pe piata, atat la lei, cat si la valuta.
"Una dintre prioritatile pentru anul acesta va fi asigurarea unui management prudent al portofoliului de credite, respectiv vom incerca sa identificam clientii cu probleme si acolo unde vedem ca exista bunavointa pentru plata ratelor, ii vom ajuta sa treaca de criza", spune Bogza.
Mai multe banci au anuntat deja ca intentioneaza sa dezvolte solutii pentru a-si ajuta clientii care intampina probleme la plata ratelor, din cauza efectelor crizei din economie. Pe de alta parte, presedintele Traian Basescu a subliniat saptamana aceasta, in urma unei discutii cu sefii celor mai importante banci din sistem, ca unii clienti au tendinta sa foloseasca pretextul crizei pentru a nu-si mai plati ratele.
Grecii au anuntat ca operatiunile din Romania le-au adus anul trecut un profit net de 27,3 milioane de euro, in scadere usoara fata de cel din 2007, de 29 de milioane de euro. Provizioanele au erodat castigul net, in timp ce profitul operational s-a dublat.
Dupa primele noua luni, grupul raportase un profit net de 35 de milioane de euro pentru operatiunile din Romania, ceea ce inseamna ca trimestrul al patrulea a adus pierderi contabile.
Totusi, rezultatul operational pe 2008 a marcat aproape o dublare, pana la 137 de milioane de euro, in conditiile in care veniturile operationale au urcat mai repede decat cheltuielile.
De altfel, profitul operational a fost in trimestrul al patrulea de 37 de milioane de euro, peste media primelor trei trimestre.
Veniturile operationale au urcat anul trecut cu 35%, pana la aproape 334 de milioane de euro, in timp ce cheltuielile operationale au crescut cu numai 12%, la aproape 197 de milioane de euro.
"Vom incerca sa reducem costurile pe toate categoriile - resurse umane, dar si cheltuieli materiale - pentru ca stim ca rezultatele vor fi afectate de cheltuielile cu provizioanele", mai spune Bogza.
Bancpost si-a extins reteau de retail cu 69 de agentii anul trecut, ajungand astfel sa opereze 293 de unitati. Pe langa acestea, banca mai are 19 sucursale dedicate clientilor corporativi.
Romania este cea mai mare piata externa pentru grupul elen Eurobank, care mai are operatiuni in Bulgaria, Serbia, Cipru, Polonia, Turcia si Ucraina. Din punctul de vedere al profitului obtinut, piata locala se situeaza doar pe locul al treilea, dupa Bulgaria si Serbia.
In alta ordine de idei, Bogza spune ca Bancpost beneficiaza de sustinerea grupului.
"Banca-mama nu are intentia sa retraga anul acesta din liniile de finantare acordate Bancpost. Angajamentul Eurobank pe piata romaneasca este real, solid si pe termen lung." Eurobank a subscris recent 307 milioane de lei (72 mil. euro) in cadrul primei etape de majorare a capitalului Bancpost cu 395,9 milioane de lei. SIF-urile, care detineau pachete de cate 5% in cadrul bancii, nu au participat la operatiune. Etapa a doua a majorarii se incheie astazi.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO