Bănci și Asigurări

Profitul net al bancilor a urcat la 825 mil. euro

Profitul net al bancilor a urcat la 825 mil. euro

Click pentru imaginea marita

29.01.2008, 19:49 20

Profitul net al industriei bancare a batut un nou record anul trecut, cei 40 de jucatori de pe piata castigand 825 de milioane de euro (2,75 mld. lei), in crestere cu circa 32% fata de 2006. In lei, majorarea anuala a fost de aproape 25%, conform datelor BNR.
Accelerarea este cu atat mai spectaculoasa cu cat in 2006 sectorul bancar reusise sa-si majoreze profitul net cu doar 7% in lei, respectiv cu 10,2% in euro. In decembrie 2007, castigul bancilor a urcat cu 9,6% in lei fata de noiembrie.
Cresterile puternice de profit s-au concentrat insa la un numar relativ restrans de banci, dupa cum au aratat datele publicate de jucatori la noua luni. Cifrele aratau foarte bine in cazul liderilor pietei: la BCR a fost un an de restructurare, insa profitul la nivel de grup urcase deja la 219 mil. euro in septembrie, in timp ce pentru BRD 2007 a adus roadele investitiilor din anii trecuti, profitul net urcand la circa 207 mil. euro.
La sfarsitul anului, media profitului net pe sistem a fost de circa 20,6 milioane de euro, rezultatele fiind influentate de diferitele faze de dezvoltare ale bancilor, unele fiind inca in plin proces de investitii pentru extindere.
Majorarea profitului in industrie a avut loc in contextul unei dinamici explozive a activelor bancare nete, care au intrecut orice asteptari si au incheiat 2007 la un nivel de peste 71 de miliarde de euro (250,7 mld. lei), cu 20 mld. euro mai mult decat in 2006.
La sfarsitul lunii septembrie activele insumau 63 mld. euro, ceea ce indica performanta vanzarilor de credite din ultimul trimestru al anului. Aproape 60% din active sunt insa concentrate in bilanturile celor mai mari cinci banci de pe piata, fara a pune la socoteala creditele inregistrate in strainatate.
O contributie decisiva la cresterea rapida a activelor a revenit relaxarii conditiilor de acordare a creditelor pentru clientii persoane fizice, relaxare care a condus rapid la majorarea volumului finantarilor acordate. Asa se face ca in 2007 ponderea activelor in PIB are mari sanse sa urce la 60%, nivel mult mai apropiat de cele din Europa Centrala decat in anii trecuti.
Pentru mai multe banci, 2007 se profileaza drept cel mai bun an de cand opereaza pe piata, desi bancherii au continuat sa se planga de ingustarea marjelor, de inasprirea concurentei sau de costurile mari cu rezerva minima obligatorie ceruta de BNR.
Imaginea activelor in euro este afectata de corectia suferita de leu in ultima parte a anului trecut, altfel valoarea totala a activelor nete ar fi fost chiar mai mare.
In lei, activele sistemului bancar au crescut anul trecut cu peste 45%, in accelerare vizibila fata de ritmul din 2006, in timp ce in euro cresterea a fost de circa 39%. De asemenea, datorita evolutiei cursului in a doua jumatate a anului, valoarea activelor apare mai mare in cazul bancilor in al caror bilant predomina creditele in euro.
Expansiunea fara precedent a bancilor se vede si cu ochiul liber: numarul sucursalelor a urcat cu 1.080 fata de 2006, ajungand la 5.481. Implicit, industria bancara a continuat sa fie unul dintre angajatorii cei mai activi: a atras 7.565 de oameni, totalul salariatilor fiind de 65.655 la sfarsitul lunii decembrie.
In pofida cresterii rapide a retelelor teritoriale, unii jucatori mari de pe piata au aplicat masuri de control strict al cheltuielilor, astfel ca la nivelul sistemului a rezultat chiar o imbunatatire a profitului net pe salariat, de la 38.000 de lei in 2006 la 42.000 de lei in 2007.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO