Bănci și Asigurări

Profitul Erste urca la 315 mil. euro, sustinut de rezultatele subsidiarelor

Profitul Erste urca la 315 mil. euro, sustinut de rezultatele subsidiarelor

Click pentru imaginea intreaga

01.05.2008, 20:09 16

Erste Bank a obtinut in primul trimestru un profit net de 315,6 milioane de euro, in crestere cu 4,5% fata de rezultatul aferent aceleiasi perioade din 2007, pe fondul majorarii semnificative a veniturilor din dobanzi.
Rezultatul operational a atins o valoare record in primul trimestru, de 766,2 milioane de euro, cu 25% peste cel din primul trimestru al anului trecut.
"Rezultatul operational pe primul trimestru chiar ne place, mai ales ca l-am obtinut in pofida unor investitii substantiale", a spus Andreas Treichl, CEO al Erste, intr-o conferinta cu analistii organizata la Londra.
Grupul a reusit sa controleze mai bine cheltuielile operationale, care au urcat cu aproape 11%, pana la 964,8 milioane de euro. Veniturile din dobanzi au marcat o crestere robusta, cu 27%, pana la 1,15 miliarde de euro, in timp ce castigurile din tranzactionare s-au diminuat cu o treime, la 82 de milioane de euro. Venitul net din comisioane s-a ridicat la aproape 492 de milioane de euro, in crestere cu 12%. Treichl a remarcat scaderea raportului cost/venituri, care a coborat cu aproape trei puncte la 55,7%, precum si cresterea mai rapida a depozitelor decat cea a creditelor.
"Inainte, cand le spuneam oamenilor din trezorerie ca e bine ca soldul creditelor sa fie acoperit cu depozite ziceau ca sunt un bosorog demodat, insa intre timp s-au razgandit. In astfel de conjuncturi de piata este bine sa ai o baza solida de depozite, iar noi avem capacitatea de a sustine cresterea depozitelor atrase pentru ca avem cele mai mari banci din Austria, Cehia si Romania, iar retelele de unitati ne ajuta."
Creditele acordate de grup catre clientii nebancari au urcat cu 1,6% de la inceputul anului, la 115,8 miliarde de euro. Depozitele au crescut in aceasta perioada cu 3,7%, pana la 103,8 miliarde de euro.
Rezultatele grupului austriac au imbunatatit sentimentul investitorilor pentru actiunile Erste.
Pretul actiunilor Erste Bank inregistra ieri dupa-amiaza o crestere de 3,67% pe bursa de la Viena, ajungand la 46,60 euro/actiune. Cotatiile nu mai atinsesera un nivel atat de ridicat de la inceputul lui ianuarie, cand titlurile Erste erau in plin declin.
La Bursa de la Bucuresti, unde Erste si-a listat de asemenea actiunile, pretul a urcat ieri cu 6,25%, pana la 170 de lei pentru un titlu.
UniCredit, Raiffeisen si West LB au emis recomandari de cumparare pentru actiunile bancii austriece. Primele doua avanseaza o tinta de pret de 52 de euro pentru urmatoarele douasprezece luni, in timp ce West LB il vede la 50 de euro, considerand ca rezultatele din Romania sunt in mod surprinzator usor pozitive fata de asteptari.
Cat priveste retragerea lui Peter Kisbenedek din functia de CFO, Treichl a admis ca nu este un moment bun pentru banca, insa a explicat ca este vorba despre o problema a familiei. El a mentionat ca Manfred Wimmer, inca CEO al BCR si viitor CFO al Erste de la 1 septembrie, "a facut o treaba foarte, foarte buna in Romania, desi nu era obligat sa preia postul de CEO". Treichl a marturisit ca ii promisese lui Wimmer "6 luni sabatice", insa a trebuit sa-i taie din ele. "Il las liber doar pe perioada verii pentru ca nu vreau sa joc prea mult rolul de CFO."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO