Bănci și Asigurări

ProCredit a finantat fermierii cu 73 mil. euro

09.05.2008, 20:26 16

ProCredit Bank a acordat un volum total de credite in agricultura de 72,7 milioane de euro, numarul finantarilor fiind de peste 19.000.
Astfel, valoarea medie a unui credit contractat de agricultori este relativ redusa, de aproape 4.000 de euro. Banca si-a dublat numarul de credite acordate in acest sector din august anul trecut, cresterea volumului finantarilor fiind chiar mai mare.
Cea mai mare parte a finantarilor au fost acordate in lei, in conditiile in care clientii obtin venituri in lei, evitandu-se astfel expunerea la riscul financiar. Banca are o politica flexibila de creditare, acceptand garantarea imprumuturilor cu ipoteci pe terenuri sau gaj pe masini.
"Finantarea agriculturii este o afacere mult mai buna decat cred cea mai mare parte a bancilor locale, care pun accent pe finantarea setei de consum a populatiei. Pentru anul in curs ne asteptam la un avans de 35% al volumului total de credite acordate, iar pentru agrofinantari ne asteptam ca majorarea sa fie mai mare", a declarat Michael Kowalski, directorul general al ProCredit. Banca acorda mai multe tipuri de credite in domeniul agricol, finantand lucrarile de insamantare pana la achizitia de echipamente sau realizarea altor investitii in domeniu.
In prezent, ponderea finantarilor agricole in portofoliul bancii este de 18%, pentru urmatorii trei-cinci ani ProCredit mizand pe o crestere pana la 25% pentru acest tip de finantari.
ProCredit Bank este un jucator de talie mica, specializat in acordarea de finantari pentru sustinerea afacerilor de talie mica, adresandu-se in special clientilor care au dificultati in obtinerea de imprumuturi in conditiile rigide impuse de majoritatea bancilor comerciale.
"Anul acesta vom deschide trei noi sucursale la Targu-Jiu, Calarasi si Oradea, urcand astfel la un numar total la 40 de scucursale in teritoriu", a afirmat Kowalski. Pana la sfarsitul anului banca are in plan sa ajunga la 50 de unitati.
Recent, ProCredit Bank a semnat o linie de finantare cu Fondul European pentru Europa de Sud-Est (EFSE) in valoare de 10 milioane de euro (echivalent in lei), destinat sprijinirii micilor intreprinzatori din mediul rural si a agricultorilor.
"Ne asteptam sa plasam cele 10 milioane de euro foarte repede, in decursul unei singure luni chiar, avand in vedere ca am inregistrat o cerere destul de ridicata pentru agrofinantari", a comentat Kowalski.
Banca avea in toamna trecuta credite in sold de 208 milioane de euro. In a doua parte a anului trecut ProCredit a lansat mai multe produse de finantare, destinate atat intreprinderilor mici si mijlocii (un credit pentru care nu cerea justificarea utilizarii fondurilor acordate), dar si pentru liber-intreprinzatori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO