Bănci și Asigurări

Primele intermediate de brokerii in asigurari au crescut cu 72%

07.03.2005, 00:00 12



Societatile de brokeraj in asigurari au intermediat in 2004 prime brute subscrise care au reprezentat aproximativ 14% din valoarea primelor brute totale, respectiv circa 121 mil. euro, potrivit cifrelor facute publice de presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, Nicolae Crisan, la o conferinta a brokerilor de asigurare organizata de Finmedia.



La o valoare a primelor brute subscrise anul trecut de aproximativ 35.000 mld. lei (863,5 milioane de euro, la cursul mediu din 2004), suma intermediata de brokeri a fost de circa 121 de milioane de euro. La sfarsitul lui 2003, proportia intermediata de brokerii de asigurari din piata era de circa 11%, ceea ce insemna 70,2 milioane de euro. Gradul de intermediere in piata asigurarilor a crescut asadar cu peste 72%.



Potrivit presedintelui CSA, la sfarsitul anului trecut, veniturile provenite din comisioanele de intermediere in asigurari s-au ridicat la 25 de milioane de euro, fata de 13 mil. euro la sfarsitul exercitiului financiar precedent. Astfel, cresterea comisioanelor incasate pentru primele intermediate a fost de circa 92%, comparativ cu finele lui 2003.



Nicolae Crisan a catalogat piata brokerilor in asigurari ca o "piata tanara, dar nu incipienta". Potrivit datelor CSA, la sfarsitul lui 2004 erau inregistrati 247 de brokeri autorizati in domeniul asigurarilor, comparativ cu 195 la sfarsitul lui 2003, ceea ce reprezinta o crestere de 26,6%.



In prezent, capitalul social minim cerut de lege pentru o societate de brokeraj in asigurari este de 250 mil. lei (6.847 de euro). Limita de acoperire a asigurarii de raspundere civila profesionala, incheiata obligatoriu de brokeri, se situeaza la nivelul de 450.000 de euro pe eveniment si 750.000 de euro pe an. Pe viitor, a aratat presedintele CSA, limitele vor fi de un milion de euro pe eveniment si respectiv 1,5 milioane de euro pe an.



Potrivit legislatiei actuale, termenul de broker in asigurari se refera doar la persoanele juridice care au ca obiect de activitate intermedierea in asigurari si nu exista ca meserie distincta.



Pesimism: piata asigurarilor nu va atinge miliardul



"Piata asigurarilor nu va atinge nici in 2005 valoarea de un miliard de euro", a declarat la sfarsitul saptamanii trecute Cristian Constantinescu, presedintele UNSAR (Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania) si directorul general al Allianz-Tiriac Asigurari, marturisind ca este "unul din pesimisti".



Potrivit estimarilor sale, cresterea pietei asigurarilor - care s-a cifrat anul trecut, dupa propriile calcule, la circa 800-840 de milioane de euro in prime brute subscrise - nu va depasi in acest an un ritm de crestere de 20%.



Daca luam insa in calcul marginea superioara a acestui interval, precum si ipoteza aprecierii in continuare a monedei nationale, este totusi posibil ca limita de un miliard de euro sa fie atinsa in 2005.



Asigurarile de raspundere civila auto RCA vor reprezenta un segment mai dinamic si vor inregistra, conform presedintelui UNSAR, o crestere de 25%.



In ceea ce priveste asigurarile CASCO, primele platite pentru acest tip de asigurare vor creste in continuare, impinse de preturile tot mai mari pentru manopera si piese de schimb.



Daca asigurarile auto se vor situa pe aceeasi tendinta de crestere, in schimb "nu va mai fi vorba de o crestere spectaculoasa pe riscuri financiare, in aceasta privinta s-a atins un plafon care nu mai poate fi depasit", a mai spus Cristian Constantinescu.



Potrivit presedintelui UNSAR, separarea societatilor de asigurare pe activitati de viata si non-viata (generale), prevazuta ca obligatorie de la 1 ianuarie 2006, este "o reglementare oarecum retroactiva pe piata", care nu va duce decat la majorarea costurilor de administrare, fapt care se va reflecta, in ultima instanta, prin cresterea pretului pe care il va plati clientul.



Cristian Constantinescu este de parere ca societatile care au fost autorizate pentru a vinde atat asigurari generale, cat si asigurari de viata ar trebui sa poata sa-si continue activitatea fara a se constitui in entitati separate. Incheierea a doua bilanturi separate pe asigurarile de viata, respectiv non-viata, precum si a unui bilant consolidat, ar trebui, in opinia presedintelui UNSAR, sa fie suficienta.
ioana.leaua@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO