Bănci și Asigurări

Prima ştire a lumii financiare: După decenii întregi de dobânzi negative, Banca Japoniei a crescut costurile de împrumut între 0 şi 0,1%

Prima ştire a lumii financiare: După decenii întregi...

Autor: Ştefan Stan

19.03.2024, 14:50 1042

Banca Japoniei a pus capăt unei perioade de dobânzi negative, crescând costurile de împrumut pentru prima dată din 2007, într-o schimbare istorică, în contextul în care ţara a lăsat în urmă decenii de deflaţie, scrie FT. 

Kazuo Ueda, guvernatorul BoJ, a pus capăt la mai mult de un deceniu de politică monetară ultra-elastică, abandonând o serie de măsuri de relaxare care au fost puse în aplicare pentru a stimula cea mai avansată economie din Asia.

În urma unui vot cu majoritate de 7-2, BoJ a declarat că va ghida rata dobânzii overnight pentru a rămâne într-un interval cuprins între aproximativ zero şi 0,1%, devenind astfel ultima bancă centrală care a pus capăt utilizării ratelor negative ca instrument de politică monetară. Rata sa de referinţă a fost anterior de minus 0,1%.

BoJ a apelat la ratele negative ale dobânzii în 2016, încercând să încurajeze băncile să acorde mai multe împrumuturi pentru a genera cheltuieli şi pentru a limita riscurile unei încetiniri economice globale.

Alte bănci centrale - din zona euro, din ţările nordice şi din Elveţia - au redus, de asemenea, ratele sub zero, supărând uneori economiştii şi rupând cu sute de ani de politică stabilită.

Ratele negative au ajutat la evitarea ameninţărilor deflaţioniste, dar au crescut costurile pentru sistemul bancar şi au permis companiilor zombi să supravieţuiască, dar nu să prospere - ceea ce a făcut ca băncile centrale să dorească să evite repetarea experimentului.

Schimbarea politicii de marţi a BoJ va declanşa probabil, în timp, schimbări în fluxurile de investiţii la nivel mondial şi vine în timp ce apar semne de schimbare mai amplă în economia japoneză.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO