Bănci și Asigurări

Prima bancă digitală din România îşi lansează de luni operaţiunile

Prima bancă digitală din România îşi lansează de...

Autor: Anelis Baciu

15.07.2016, 00:03 5887

Alior Bank, cel mai nou star al industriei bancare poloneze specializat pe furnizarea de servicii digitale, va începe de luni, 18 iulie 2016, activitatea pe piaţă românească, în condiţiile în care banca a notificat BNR demararea operaţiunilor locale săptămâna viitoare.

Odată cu începerea operaţiunilor Alior Bank, numărul băncilor din piaţa locală va urca la 37. Data planificată pentru începerea activităţii Alior Bank Varşovia - sucursala Bucureşti a fost iniţial 30 aprilie 2016. Deocamdată, strategia Alior Bank are în vedere vânzarea de servicii bancare celor şase milioane de clienţi ai operatorului de telefonie mobilă Telekom, cu care a încheiat deja un acord. Alior Bank şi-a căutat până acum şef pentru operaţiunile de pe piaţa românească. Într-o primă fază afacerile Alior Bank din România au fost coordonate de Andreea Antonescu, care ocupă funcţia de business development manager la Alior Bank din august 2015, iar anterior a fost un an şi jumătate head of financial institution la Banca Române de Credite şi Investiţii.  

Alior a adus însă şi doi administratori din Polonia, Marcin Rogalski şi Magdalena Proga-Stepien, ambii deţinând funcţii de conducere la sediul central. Alior este o bancă tânără, înfiinţată în 2008, fapt care explică preferinţa pentru serviciile digitale. Deşi tânără, banca a câştigat rapid teren. În Polonia, Alior are aproape trei milioane de clienţi, din care peste 130.000 din rândul companiilor.

Banca din Polonia a raportat anul trecut un profit de echivalentul a 360 milioane de lei, cu 13% mai mult decât în 2014. Printre acţionarii băncii poloneze se numără PZU, cea mai mare companie de asigurări din Polonia, cu o participaţie de 20%, Genesis Asset Management cu 7%, Alior Lux cu 5%, Aviva cu 5% şi alţi acţionari, care au 62%, potrivit informaţiilor disponibile pe site-ul propriu. 

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO