Bănci și Asigurări

Politica fiscal-bugetară şi incertitudinile externe urcă nivelul cursului peste pragul de 4,55 lei/euro

Politica fiscal-bugetară şi incertitudinile externe...

Autor: Claudia Medrega

15.03.2017, 00:07 633

Incertitudinile fiscal-bugetare au pus presiune pe moneda naţională, iar cursul de schimb leu/euro a urcat în ul­ti­mele şedinţe peste pragul de 4,55 lei/euro, până la maximul ultimilor patru ani, evoluţia fiind contrară tendinţei regionale.

Cursul de schimb anunţat luni de BNR a urcat până la 4,5538 lei/euro, identic cu nivelul din 26 octombrie 2012. 2012 este anul în care cursul a urcat la maximul istoric de 4,6481 lei/euro, în data de 3 august, în contextul tensiunilor po­litice interne care au culminat cu suspendarea preşe­din­telui de atunci Traian Băsescu şi cu referendumul pentru de­mitere, la care s-au adăugat tur­bulenţele de la nivelul zonei euro.

De această dată, analiştii susţin că evoluţia cursului este afec­tată de iniţiativele popu­liste ale guvernului care riscă să ducă deficitul bugetar peste pragul de 3% din PIB, proiectul noii legi a salarizării bu­getarilor menţinând pe agen­dă pericolul derapajelor fiscale. Ieri, cursul a coborât la 4,5515 lei/euro.

Tema cursului de schimb a fost şi rămâne foarte pre­zentă în spaţiul public. Evoluţia cursului este un subiect ex­trem de sensibil pentru români având în vedere că în jur de ju­mătate dintre împrumuturile contractate de populaţie şi companii sunt în valută, majoritatea în euro. În aceste condiţii, episoadele de depreciere a leului au un efect psihologic puternic asupra românilor.

Cea mai importantă consecinţă a deprecierii leului este îngreunarea poverii celor cu credite în euro, care devine tot mai greu de suportat la un palier de curs mai ridicat. Iar pe umerii clienţilor cu credite în valută s-a acumulat deja o presiune uriaşă în anii de criză.

AnaliŞtii de la ING Bank încă nu văd evoluţia cursului stabilizându-se lângă valorile actuale, dar susţin că fiecare zi în care perechea se mişcă uşor în sus şi banca centrală stă departe îi fac să-şi pună întrebări cu privire la această opinie. „Notăm că în anii precedenţi, BNR a intervenit în piaţă mult mai devreme pentru a tempera presiunile de depreciere pen­tru leu, însă pere­chea a fost oprită aproape complet în jurul pragului de 4,5600“, susţin ana­liştii ING Bank.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO