Bănci și Asigurări

Plăţile cu cardul în ţară şi în străinătate au ajuns la 9,7 mld. lei în septembrie, plus 21%

Plăţile cu cardul în ţară şi în străinătate au...

Autor: Anelis Baciu

18.11.2016, 00:05 116

Deţinătorii de carduri emise de băncile locale au efectuat în primele nouă luni din acest an plăţi cu cardul în ţară şi în străinătate în valoare de 9,7 miliarde de lei (2,1 mld. euro), în creştere cu aproximativ 21% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor BNR.

Cea mai mare parte din plăţile la POS din pri­mele nouă luni ale anu­lui, echivalentul a 7,9 mld. lei (82%), au fost efectuate în ţară, în timp ce 1,7 mld. lei (18%) au repre­zen­tat plăţi în străinătate. Deşi în ultimii ani plăţile cu cardul au crescut mai acce­lerat decât retra­ge­rile de la bancomate, va­loarea plăţilor rămâne semnificativ sub nivelul re­tragerilor de numerar. Spre comparaţie, în in­ter­valul ianuarie-sep­tem­­brie al acestui an re­tra­­­gerile de la bancomate au însumat aproape 40 mld. lei (8,9 mld. euro), fiind în creştere cu 14%.

Plăţile efectuate cu cardul la comercianţi au câştigat în ultimii ani teren în condiţiile în care tot mai mulţi români au început să folosească cardurile pentru cumpărăturile zilnice, nu doar atunci când merg în vacanţă în străinătate, inclusiv ca o consecinţă a creşterii reţelei de acceptare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO