Bănci și Asigurări

Planul Finanţelor de a emite bonduri în SUA, pus în pericol de explozia primelor de risc pe regiune

Încercarea Finanţelor de a emite bonduri în SUA, ameninţată de explozia primelor de risc pe regiune

Autor: Razvan Voican

17.11.2011, 14:00 1046

Ministerul Finanţelor şi BNR încheie roadshow-ul din SUA pentru vânzarea de obligaţiuni în dolari prin care intenţionau să strângă circa 1 - 1,5 mld. dolari, dar emisiunea riscă să fie amânată din cauza condiţiilor de piaţă extrem de adverse.

Finanţele au vândut obligaţiuni pe trei an de 296 mil. lei, la un randament în scădere foarte uşoară

Prima de risc pentru România reflectată de cotaţiile CDS-urilor a continuat să urce astăzi până la 463 de puncte de bază (4,63 puncte procentuale), ceea ce ar conduce la o dobândă în dolari de peste 7%, după unele estimări de pe piaţă, ceea ce înseamnă un nivel extrem de greu de acceptat.

Cu excepţia Poloniei, care rămâne o oază de rezistenţă, întreaga regiune este lovită de o nouă undă de şoc care se propagă pe pieţele financiare, cea mai afectată fiind Ungaria, cu CDS-ul la 620 de puncte. În acest context, chiar şi Slovacia, care are CDS-ul la 280 de puncte, aproape de cel al Poloniei, a fost ieri nevoită să amâne o emisiune de eurobonduri după ce a primit cereri de subscriere de numai 13 mil. euro! - analiştii vorbind despre o evaporare a lichidităţilor disponibile pe regiune. Ca urmare, este probabil ca şi România să decidă amânarea împrumutului programat în State. Managerii emisiunii sunt bănci foarte puternice - Citi,

Deutsche Bank şi HSBC, însă momentul ales pentru ieşirea pe piaţă se dovedeşte total defavorabil. Teoretic, România ar arăta mai bine decât Ungaria, iar unele fonduri americane ar fi fost interesate să-şi mute expunerile, însă situaţia de pe piaţă antrenează un preţ al banilor foarte ridicat.

La sfârşitul lunii trecute Polonia reuşise să emită bonduri de 2 mld. dolari pe 10 ani cu cupon de 5% şi randament de 5,176%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO