Bănci și Asigurări

Pilonul II atrage in numar mare si angajatii care nu sunt obligati sa cotizeze

Pilonul II atrage in numar mare si angajatii care nu sunt obligati sa cotizeze
18.10.2009, 23:10 31

Peste 1,7 milioane de salariati cu varsta peste 35 de ani, adica39% din participantii la Pilonul II, cotizau la sfarsitul luniiseptembrie la fondurile de pensii private obligatorii, numarulacestora fiind cu patru procente peste cel consemnat in aceeasiperioada a anului trecut, potrivit datelor Comisiei de Supravegherea Sistemului de Pensii Private. Angajatii cu varsta peste 35 de aninu sunt obligati de lege sa adere la Pilonul II.

Problemele cu care se confrunta bugetul public de pensii audeterminat un numar mare de angajati care nu sunt obligati sacotizeze la pensiile private obligatorii sa participe la sistempentru a-si suplimenta veniturile obtinute dupa iesirea de pe piatamuncii.

Fondurile de pensii private obligatorii aveau la sfarsitultrimestrului III aproape 4,46 milioane de participanti si activesub administrare in valoare de 1,99 miliarde de lei (circa 4,76mil. euro). Comparativ cu aceeasi perioada din 2008, valoareaactivelor fondurilor de pe Pilonul II a crescut de patru ori, iarnumarul participantilor s-a majorat cu aproape 18%.

"Evolutia pensiilor private din Romania s-a mentinut intrimestrul III in tendinta manifestata de la inceputul functionariisistemului: un trend ascendent constant, dar cu o incetinire acresterii numarului de participanti, in contextul scaderiiefectivului de salariati si, implicit, al cresterii numarului desomeri", noteaza reprezentantii CSSPP.

Fondurile de pensii private au continuat sa investeasca inactive cu grad scazut de risc, cum ar fi titlurile de stat. Legeanu permite fondurilor sa investeaca mai mult de 75% din active intitluri de stat, dar in conditiile economice actuale CSSPP aabrobat o derogare de la lege, care permite depasirea acestui pragpentru o perioada de un an.

La sfarsitul lunii septembrie 81% din activele fondurilor depensii private obligatorii erau investite pe piata interna si doar19% reprezentau investitii externe.

Pilonul II a fost lansat anul trecut pentru a compensadezechilibrele cronice cu care se confrunta sistemul public depensii, ca urmare a cresterii numarului pensionarilor si a scaderiinumarului salariatilor. In contul acestora se vireaza 2% dinvenitul fiecarui angajat participant la sistem.

Initial, legea prevedea crestere contributiei cu 0,5% infiecare, dar la inceputul lui 2009 Guvernul a decis inghetareacontributiei in incercarea de a diminua deficitul bugetului publicde pensii. Proiectul de buget pe 2010 prevede insa majorareacontributiei cu o jumatate de procent, spun reprezentantiiCSSPP.

Inghetarea contributiei se va resimti in special in valoareapensiei pe care urmeaza sa o primeasca la sfarsitul perioadei decotizare participantii la sistem, spun specialistii din domeniu."Plafonarea din 2009 a generat o pierdere de 3% din renta viagerapentru o persoana care a inceput sa contribuie la 35 de ani. Pentruo persoana care a inceput sa contribuie la 45 de ani pierderea estede 5%", a declarat Cornelia Coman, presedintele Consiliului deAdministratie al ING Fond de Pensii.

Pe segmentul pensiilor private facultative (Pilonul III) erauinregistrati doar 178.000 de participanti la sfarsitul luniiseptembrie, in crestere cu 19% fata de finalul anului trecut.Activele nete administrate de fondurile de pe Pilonul III erau de173 de milioane de lei (41 mil. euro), de doua ori peste nivelulconsemnat in decembrie 2008.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO