Pilonul II atrage in numar mare si angajatii care nu sunt obligati sa cotizeze

Autor: Ciprian Botea 18.10.2009

Peste 1,7 milioane de salariati cu varsta peste 35 de ani, adica 39% din participantii la Pilonul II, cotizau la sfarsitul lunii septembrie la fondurile de pensii private obligatorii, numarul acestora fiind cu patru procente peste cel consemnat in aceeasi perioada a anului trecut, potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private. Angajatii cu varsta peste 35 de ani nu sunt obligati de lege sa adere la Pilonul II.

Problemele cu care se confrunta bugetul public de pensii au determinat un numar mare de angajati care nu sunt obligati sa cotizeze la pensiile private obligatorii sa participe la sistem pentru a-si suplimenta veniturile obtinute dupa iesirea de pe piata muncii.

Fondurile de pensii private obligatorii aveau la sfarsitul trimestrului III aproape 4,46 milioane de participanti si active sub administrare in valoare de 1,99 miliarde de lei (circa 4,76 mil. euro). Comparativ cu aceeasi perioada din 2008, valoarea activelor fondurilor de pe Pilonul II a crescut de patru ori, iar numarul participantilor s-a majorat cu aproape 18%.

"Evolutia pensiilor private din Romania s-a mentinut in trimestrul III in tendinta manifestata de la inceputul functionarii sistemului: un trend ascendent constant, dar cu o incetinire a cresterii numarului de participanti, in contextul scaderii efectivului de salariati si, implicit, al cresterii numarului de someri", noteaza reprezentantii CSSPP.

Fondurile de pensii private au continuat sa investeasca in active cu grad scazut de risc, cum ar fi titlurile de stat. Legea nu permite fondurilor sa investeaca mai mult de 75% din active in titluri de stat, dar in conditiile economice actuale CSSPP a abrobat o derogare de la lege, care permite depasirea acestui prag pentru o perioada de un an.

La sfarsitul lunii septembrie 81% din activele fondurilor de pensii private obligatorii erau investite pe piata interna si doar 19% reprezentau investitii externe.

Pilonul II a fost lansat anul trecut pentru a compensa dezechilibrele cronice cu care se confrunta sistemul public de pensii, ca urmare a cresterii numarului pensionarilor si a scaderii numarului salariatilor. In contul acestora se vireaza 2% din venitul fiecarui angajat participant la sistem.

Initial, legea prevedea crestere contributiei cu 0,5% in fiecare, dar la inceputul lui 2009 Guvernul a decis inghetarea contributiei in incercarea de a diminua deficitul bugetului public de pensii. Proiectul de buget pe 2010 prevede insa majorarea contributiei cu o jumatate de procent, spun reprezentantii CSSPP.

Inghetarea contributiei se va resimti in special in valoarea pensiei pe care urmeaza sa o primeasca la sfarsitul perioadei de cotizare participantii la sistem, spun specialistii din domeniu. "Plafonarea din 2009 a generat o pierdere de 3% din renta viagera pentru o persoana care a inceput sa contribuie la 35 de ani. Pentru o persoana care a inceput sa contribuie la 45 de ani pierderea este de 5%", a declarat Cornelia Coman, presedintele Consiliului de Administratie al ING Fond de Pensii.

Pe segmentul pensiilor private facultative (Pilonul III) erau inregistrati doar 178.000 de participanti la sfarsitul lunii septembrie, in crestere cu 19% fata de finalul anului trecut. Activele nete administrate de fondurile de pe Pilonul III erau de 173 de milioane de lei (41 mil. euro), de doua ori peste nivelul consemnat in decembrie 2008.