Bănci și Asigurări

Piata leasingului, peste 3,3 mld. euro la noua luni

21.12.2007, 18:26 21

Piata leasingului a ajuns la circa 3,31 de miliarde de euro dupa primele noua luni ale acestui an, in conditiile in care companiile care fac parte din cele doua asociatii profesionale de profil, ALB si ASLR, si care controleaza aproape 97% din piata, au acordat finantari in valoare de aproape 3,19 miliarde de euro pana la sfarsitul lunii septembrie.
In aceasta perioada, companiile membre ale ALB (Asociatia de Leasing si Servicii Financiare Nebancare) au finantat achizitia de bunuri in valoare de peste 2,46 mld. euro, in timp de membrii ASLR (Asociatia Societatilor de Leasing din Romania) au acordat finantari de 725 mil. euro. Cresterea pietei comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut este de 42%.
"Diversitatea finantarilor acordate sectoarelor economiei nationale reiese din faptul ca 21% din totalul finantarilor au vizat echipamentele cu scop industrial, 7% - sectorul imobiliar si 72% - sectorul transporturilor", au precizat ieri reprezentantii celor doua asociatii.
Finantarile acordate sectorului transporturilor in primele noua luni ale acestui an insumeaza aproape 2,3 miliarde de euro, 53% din acestea fiind utilizate pentru achizitia de autoturisme, 28% - pentru vehicule comerciale grele, 17% - vehicule comerciale usoare, iar restul pentru alte tipuri de vehicule.
Finantarile pentru echipamente industriale au reprezentat 666 mil. euro in primele noua luni ale acestui an, in timp ce pentru sectorul imobiliar au fost acordate imprumuturi de 228 mil. euro.
"Finantarea sectorului imobiliar este dominata de categoria cladirilor industriale si comerciale, cu un total de 51%, spatiile de birouri clasa A, B si C cu 36%, in timp ce restul de 13% reprezinta sectorul rezidential si al blocurilor destinate apartamentelor", afirma oficialii ALB si ASLR.
Cea mai mare parte a finantarilor din primele noua luni au fost contractate de clienti corporativi (82%), restul de persoane fizice (15%) si de sectorul public (3%).
Piata leasingului este controlata de companiile afiliate bancilor, care detineau la sfarsitul lunii septembrie o cota de 64%. Companiile independente detin 26% din piata, iar cele captive - 10%.
Cele mai recente date arata ca leasingul financiar reprezinta 98% din totalul pietei, restul finantarilor fiind acordate in leasing operational sau cross-boarder.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO