Bănci și Asigurări

Piata asteapta noi aprecieri ale leului

17.04.2006, 00:00 14

Leul pastreaza potential de apreciere fata de euro, spun dealerii, care se asteapta la noi scaderi ale cursului in perioada urmatoare.

BNR a calculat vineri un curs de 3,4958 lei pentru un euro, cu 0,43 bani mai mult decat in ziua anterioara. Dolarul s-a intarit cu 0,5 bani, ajungand la 2,8879 lei. Leul a inregistrat astfel a doua zi consecutiva de depreciere, atat in fata euro, cat si a dolarului, insa pe fondul unor volume de tranzactionare reduse, jucatorii nerezidenti lipsind din piata.

"Sunt premise pentru scaderea cursului. Ma astept ca pana la sfarsitul lunii sa vedem euro spre 3,45 lei", a comentat un dealer. El spune insa ca saptamana aceasta va fi linistita pentru piata locala, in conditiile in care vineri va fi zi nelucratoare, iar astazi pietele internationale sunt inchise.

Euro a iceput sedinta de vineri in cotatii de 3,4900/3,4950 de lei. In prima parte a sedintei de tranzactionare cotatiile au urcat usor, pana la 3,4920/3,4970, pentru a cobori spre inchidere la 3,4880/3,4930 lei pentru un euro.

Volumele tranzactionate pe piata au fost reduse, in conditiile in care jucatorii nerezidenti nu au fost activi, majoritatea pietelor internationale fiind inchise si vinerea trecuta, cu ocazia Pastelui, sarbatorit de catolici la sfarsitul de saptamana.

Scaderea volumelor s-a resimtit inca de joi. Piata a inregistrat un deficit de 17 milioane de euro, pe fondul unor vanzari de valuta catre clienti de 312 milioane de euro. Volumul operatiunilor interbancare a fost de 148 de milioane de euro, astfel incat volumul total tranzactionat pe piata a ajuns la 461 de milioane de euro, cu o treime mai putin decat media zilnica din ultima saptamana.

Pe piata monetara dobanzile au oscilat intre 8% si 8,5% pe an, usor mai sus decat in ziua precedenta. Astazi este asteptata o licitatie a BNR pentru atragerea de depozite la o luna. Banca centrala a absorbit din piata 3,75 miliarde de lei, prin vanzarea de certificate de depozit la trei luni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO