Bănci și Asigurări

Piata asigurarilor va face un salt cu 30%, pana la 2,2 miliarde de euro

Piata asigurarilor va face un salt cu 30%, pana la 2,2 miliarde de euro

Click pentru imaginea marita

23.05.2007, 17:36 20

Piata asigurarilor va creste cu aproximativ 30% in lei anul acesta, estimeaza companiile mari din acest domeniu. "Estimarile de crestere a industriei asigurarilor pentru acest an sunt de circa 30%", a declarat Dumitru Ceraceanu, directorul general al Asiban, in cadrul Forumului International de Asigurare si Reasigurare 2007, organizat la Sinaia. Astfel, piata asigurarilor ar putea ajunge anul acesta la peste 2,2 miliarde de euro, fata de 1,62 de miliarde de euro anul trecut. In euro, cresterea pietei va fi mai accentuata, de 36%, datorita efectului aprecierii leului.
O viziune similara are si Cristian Constantinescu, directorul general al Allianz-Tiriac Asigurari si presedintele UNSAR, asociatia profesionala a asiguratorilor, care anticipeaza un ritm de crestere de aproximativ 30%. "Piata are un potential real de crestere de 25%-30% anul acesta, dar diferenta o vor face in primul rand asigurarile de viata. Acestea ar trebui sa contribuie mai solid, dupa ce in ultimii ani au crescut cu o medie de 20%, sub ritmul de ansamblu al pietei", spune Constantinescu.
In afara de asigurarile de viata, ritmul de crestere al pietei va depinde si de reactia unor companii de profil la pierderile inregistrate anii precedenti, mai ales din asigurarile auto. Apoi, diferenta intre o crestere de 25% sau una de 30% ar putea fi facuta si de eventuale majorari de cotatii la unele produse de asigurare, considera Constantinescu.
Cat despre asigurarile de viata, el sustine introducerea unor deductibilitati fiscale consistente pentru aceste produse financiare, fara de care "piata asigurarilor de viata nu poate creste prea rapid". Marea majoritate a statelor din UE au avut deductibilitati fiscale aproape totale pentru asigurarile de viata, pentru a incuraja cresterea acestei piete, a mai precizat Constantinescu.
Evolutiile din asigurari pe primul trimestru au depasit deja asteptarile pietei. Volumul de prime brute subscrise a crescut cu 41% in lei in primele trei luni, asigurarile de viata marcand un ritm mai rapid decat media pietei, adica 60% fata de 41%. Anul trecut, piata asigurarilor a crescut cu aproximativ 35% in euro, iar in ultimii zece ani, piata a ajuns la un volum de prime brute subscrise de aproximativ zece ori mai mare, apreciaza reprezentatii companiilor de asigurare.
"Evolutia din ultimii ani nu a consumat insa nici pe departe potentialul de crestere al pietei", considera Cristian Constantinescu. El vede o evolutie accelerata a pietei si in urmatorii ani, insotita de o tendinta de concentrare a pietei si de modificari importante la nivelul clasamentului celor mai mari companii locale de profil.
"Ierarhiile pietei locale de asigurari sunt departe de a fi stabilite", apreciaza Constantinescu. "In urmatorii doi-trei ani vor avea loc pe piata concentrari semnificative, atat datorita noilor jucatori straini care vor patrunde pe piata, cat si datorita jucatorilor deja existenti aici, dar care vor dori sa isi consolideze pozitia detinuta", a mai precizat presedintele UNSAR.
El estimeaza ca romanii au cheltuit anul trecut circa 75 de euro fiecare pentru produse de asigurare, medie de 2-3 ori mai mica decat in restul statelor din regiunea Europei Centrale si de Est si de zeci de ori mai mica decat media din statele vest-europene. Partea buna a acestor decalaje, a mai declarat Constantinescu, este ca ele sunt dovada potentialului viitor de crestere al pietei.
Perspective asemanatoare asteapta si brokerii de asigurare, care au intermediat anul trecut circa 20% din primele brute de pe piata si estimeaza pentru acest an o pondere a brokerajului in asigurari de 25%-28%. In UE, media de intermediere de pe piata asigurarilor este de circa 45%.
"Piata de brokeraj a inceput sa dea anumite semne de maturitate, in sensul ca exista tendinte de segmentare pe linii de asigurare. Multi brokeri se concentreaza acum, in afara asigurarilor auto - care raman principala linie de business, pe raspunderi, asigurari de transport sau asigurari de viata", spune Bogdan Andriescu, presedintele UNSICAR, asociatia profesionala a brokerilor de asigurare.
Numarul brokerilor a crescut semnificativ in ultima perioada, de la 281 in 2005 la 370 in 2006 si 420 in prezent. In acelasi timp, veniturile brokerilor au fost de 68 de milioane de euro, fata de 45 mil. uro in 2005. Pe primul trimestru al acestui an, brokerii au avut venituri de 25 de milioane de euro. O alta tendinta de pe piata este consolidarea brokerilor auto, care intermediaza asigurari rezultate din contractele de leasing, a mai precizat Andriescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO