Bănci și Asigurări

Petromservice: Regulile UE ne permit intrarea pe pensii private

03.08.2007, 17:47 13

Petromservice, furnizor de servicii petroliere, va administra pensii private prin intermediul societatii de asigurare Delta Asigurari, pe care a preluat-o recent de la societatea off-shore Tabor Projects Limited, inregistrata in Marea Britanie, despre care se vehiculeaza in media ca ii apartine omului de afaceri Sorin Ovidiu Vantu.
Jumatate din capitalul Petromservice este controlat de Elbahold, un off-shore inregistrat in Cipru, despre proprietarii caruia nu se cunosc informatii. Legislatia in vigoare interzice acestor societati sa fie in actionariatul administratorilor de pensii private.
"Cipru este tara membra a UE, iar Elbahold este o companie ce a fost creata si functioneaza respectand normele si reglementarile UE", au declarat insa ieri reprezentantii Petromservice, societate care detine acum 92% din Delta, raspunzand la intrebarea ZF daca pot sa intre pe pensii private avand un off-shore cu proprietari necunoscuti in actionariat.
Practic, a fost vorba despre o tranzactie intre vechi parteneri de afaceri, avand in vedere ca Petromservice este actionar cu 14% in Realitatea Media. Realitatea Media este controlata de Bluelink Comunicazione, la care Vantu este actionar majoritar, potrivit declaratiilor acestuia.
"Am cumparat Delta Asigurari pentru ca este o companie foarte buna, una dintre cele mai bune de pe piata. Avem planuri mari de dezvoltare. Asigurarile de viata sunt un business profitabil, dar o afacere buna sunt si pensiile private", a declarat pentru ZF Liviu Luca, presedintele Asociatiei Salariatilor Petrom, care detine 25% din Petromservice. Asociatia Salariatilor Petrom este prezenta si direct in actionariatul Delta, cu un pachet de 8%. Delta, specializata pe asigurari de viata, a anuntat recent ca va intra pe piata pensiilor private, in parteneriat cu MKB Romexterra Bank.
Reprezentantii Petromservice nu au comentat ieri motivele acestei achizitii si nici nu au dat informatii despre valoarea tranzactiei. Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a sanctionat Petromservice cu suspendarea temporara a drepturilor de vot, deoarece compania nu a notificat CSA cu privire la intentia sa de a deveni actionar majoritar la Delta inainte de realizarea tranzactiei, incalcand astfel legislatia in vigoare.
Delta Asigurari este un jucator de mici dimensiuni, cu afaceri de 2 mil. euro anul trecut, dar cu un profit surprinzator de 4,9 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO