Bănci și Asigurări

Patru proiecte de lege pentru piata creditului ipotecar

16.02.2005, 00:00 29



Ministerul Finantelor impreuna cu Banca Nationala au finalizat pachetul de legi pentru dezvoltarea pietei ipotecare, conform angajamentului asumat prin programul PAL incheiat cu Banca Mondiala. Termenul de adoptare a legislatiei primare este luna martie a acestui an, iar pana la sfarsitul lunii septembrie trebuie adoptata si legislatia secundara a pietei ipotecare.



In prima etapa urmeaza ca guvernul sa aprobe modificarea Legii 190/1999 privind creditul ipotecar pentru investitii imobiliare, care vizeaza imbunatatirea actualului cadru legal aplicabil pietei primare a creditului ipotecar, precum si proiectul Legii privind bancile de credit ipotecar. Din acelasi pachet mai fac parte proiectul Legii privind obligatiunile ipotecare, destinat crearii unui cadru legal adecvat refinantarii operatiunilor de creditare ipotecara, si proiectul Legii privind securitizarea creantelor, care reglementeaza operatiunilor comerciale cu astfel de titluri in general.



Realizarea pachetului legislativ a fost sustinuta printr-un proiect finantat de USAID (Agentia pentru dezvoltare a Statelor Unite) privind dezvoltarea pietelor financiare din Romania. Administratorul proiectului este firma de consultanta Deloitte& Touche Tohmatsu, obiectivul final fiind acela de a crea cadrul legal si institutional necesar dezvoltarii unei piete secundare a creditului ipotecar - prin emiterea de titluri ipotecare, cu efecte benefice atat asupra dezvoltarii pietei de capital - prin introducerea de noi instrumente financiare, cat si asupra posibilitatilor de refinantare ale bancilor si companiilor de credit ipotecar.



Propunerile legislative incorporeaza solicitarile venite din partea operatorilor in piata creditului ipotecar, avandu-se in vedere atat interesul in consolidarea pietei primare a creditului ipotecar - cu precadere faza de acordare a creditelor, cat si necesitatea pe termen mediu si lung de a constitui cadrul si de a asigura inca de la nivelul pietei primare premisele unei bune functionari a pietei secundare a creditului ipotecar, respectiv refinantarea creditelor si asigurarea continuitatii activitatii de creditare.



De exemplu, in proiectul de modificare a Legii 190/1999 privind creditul ipotecar pentru investitii imobiliare a fost inclusa notiunea de ipoteca pe bunuri imobile viitoare - care nu poate fi facuta opozabila tertilor datorita deficientelor sistemului de publicitate imobiliara din Romania, acesta fiind conceput doar pentru bunuri existente. Ca atare, va fi necesara si modificarea Legii nr. 7/1996 a cadastrului si a publicitatii imobiliare.



Reglementarea emiterii de obligatiuni ipotecare ramane flexibila, astfel incat sa permita crearea si tranzactionarea acestor valori mobiliare indiferent de optiunile comerciale, greu de anticipat la moment de debut, ale unei piete in formare.



Astfel, va fi recunoscuta capacitatea de emitent de obligatiuni ipotecare atat bancilor universale cat si institutiilor de credit ipotecar specializate - societati de credit ipotecar si banci de credit ipotecar. De asemenea, va fi asigurata posibilitatea valorificarii si refinantarii atat a creditelor ipotecare rezidentiale cat si a creditelor ipotecare comerciale prin intermediul emisiunilor de obligatiuni ipotecare.



Legislatia face posibila mentinerea calitatii portofoliului pe tot parcursul emisiunii prin suplimentarea acestuia cu credite ipotecare ori cu active financiare cu grad ridicat de siguranta si ofera alternativa vanzarii de obligatiuni ipotecare prin plasament privat. Nu in ultimul rand, va putea fi realizata o structurare a emisiunilor in clase de obligatiuni ipotecare diferite, in raport de drepturile pe care acestea le confera detinatorilor lor. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO