Bănci și Asigurări

Patria Credit are 7 milioane de euro de la Banca Mării Negre pentru microcredite

Patria Credit are 7 milioane de euro de la Banca Mării...

Autor: Claudia Medrega

11.12.2013, 19:10 114

Patria Credit, o societate de microfinanţare controlată de fondurile de investiţii Romanian-American Enterprise Fund (RAEF) şi Balkan Accession Fund (BAF), a primit o finanţare de 7 mil. euro de la Black Sea Trade and Development Bank, o instituţie de credit deţinută de 11 guverne din regiunea Mării Negre, pentru creditarea companiilor mici şi foarte mici, maturitatea împrumutului fiind de 5 ani.

Patria se bazează pe finanţările atrase de la instituţiile financiare internaţionale deoarece în calitate de instituţie financiară nebancară nu este autorizată să atragă depozite. Totodată, finanţarea de la băncile locale ridică anumite obstacole. Două treimi din creditele din portofoliul Patria Credit sunt în lei, iar în mediul rural peste 90% sunt credite în moneda naţională.

Creditele nu sunt acordate pe perioade mai mari de cinci ani, iar aproape jumătate sunt finanţări pentru investiţii sau pentru achiziţia de echipamente. Ponderea creditelor neperformante era de 6,3% la finalul anului trecut faţă de aproape 20% media sistemului bancar. Compania a crescut creditarea în criză şi a ajuns la un volum de finanţări noi de 31 mil. euro anul trecut de la circa 24 mil. euro în 2010.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 12.12.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO