Bănci și Asigurări

Pasul de depreciere pare sa se micsoreze

03.10.2000, 00:00 15



Banca Nationala a Romaniei (BNR) a intervenit ieri pe piata valutara interbancara si a vandut dolari, desi, potrivit dealerilor, nu era nevoie intrucat deprecierea leului nu era asa de accentuata.

"Banca centrala a vandut dolari chiar daca deprecierea nu a fost atat de accentuata. Parerea mea este ca incepe sa se lucreze la micsorarea pasului de depreciere, pentru ca da bine in acest final de an.

Un exemplu in acest sens a fost si sedinta de astazi (ieri-n.r.) cand desi cursul de schimb urcase in medie doar cu 50 de lei, BNR a aparut in piata si a vandut valuta", a comentat un dealer. El a adaugat ca probabil se urmareste aducerea deprecierii undeva in jur de 30 de lei pe zi.

Banca Nationala a stabilit pentru astazi un curs de schimb de 24.201 lei/dolar, cu 32 de lei mai mult decat in ziua precedenta, de la inceputul anului deprecierea monedei nationale in raport cu dolarul ajungand la 32,57%.

Pe piata valutara interbancara sedinta s-a deschis in cotatii de 24.215/24.225 lei/dolar si a stat la acest nivel o buna perioada de timp, fluctuatiile fiind extrem de reduse.

Desi piata era extrem de calma si nu se intrevedea nimic care sa tulbure aceasta prima sedinta din saptamana, banca centrala a aparut in piata si a inceput sa vanda valuta reusind sa coboare cotatiile sub 24.200 lei/dolar.

Acest trend ascendent a continuat si catre finalul zilei, in piata aparand si alte ordine de vanzare decat cele de la BNR. Ultimele tranzactii se faceau la inchiderea de ieri undeva in jur de 24.160/24.190 lei/dolar.

La casele de schimb cotatiile au variat intre 24.050-24.250 lei/dolar la cumparare, respectiv 24.250-24.400 lei/dolar la vanzare. "Exista cerere destul de mare in aceste zile.

Lumea crede ca dolarul va mai creste si se grabeste sa cumpere dolari acum, la un curs considerat bun", a afirmat un operator de la o casa de schimb valutar.

Piata monetara nu a fost marcata de nici un eveniment major, volumul tranzactiilor fiind destul de scazut. Dobanzile la depozitele la o zi au fost in jur de 42/47%, in timp ce pentru depozitele la o saptamana acestea au fost in jur de 45/50%.

Pentru sedintele urmatoare dealerii sunt precauti in efectuarea de previziuni, ei spunand ca intreaga evolutie va fi directionata, direct sau din umbra, de banca centrala.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO