Bănci și Asigurări

Pascariu are un nou mandat de chairman la UniCredit, profitul pe 2010 intră în capital

Pascariu are un nou mandat de chairman la UniCredit, profitul pe 2010 intră în capital

Dan Pascariu

Autor: Razvan Voican

17.04.2011, 23:44 47

Dan Pascariu, 60 de ani, a primit un nou mandat de preşedinte alCon­siliului de Supraveghere al UniCredit Ţiriac Bank fiind votatla AGA de săptămâna trecută.

În acelaşi timp, acţionarii au aprobat reinvestirea profitului netde circa 57,1 mil. lei realizat anul trecut după standardeleromâneşti de con­tabilitate pentru menţinerea unui nivel adecvat alcapitalului.
"Mă bucur că spre deosebire de alte bănci nu este nevoie să facem omajorare a capitalului cu bani noi şi este suficientă încorporareaprofitului pe anul precedent. Încă este o perioadă marcată deincertitudine şi este bine să fim prudenţi şi pregătiţi pentruevoluţii neprevăzute. Pe de altă parte, reinvestirea profituluidemonstrează angajamentul UniCredit faţă de piaţa din România şiresponsabilitatea faţă de banca locală", a declarat Dan Pascariu.
Principalii acţionari ai băncii sunt UniCredit Bank Austria, cucirca 50,6%, şi grupul Ţiriac, cu 45,05%. Mai mulţi acţionaripersoane fizice române cumulează 4% din bancă. În fiecare an decând s-a înfiinţat UniCredit Ţiriac Bank prin fuziunea dintre HVBŢiriac Bank şi UniCredit România, pro­fiturile au fost rein­vestiteîn totalitate.
Banca a înregistrat anul trecut o scădere cu 75% a profitului netcalculat în RAS din cauza creşterii puternice a costului riscului.
La sfârşitul lui 2010 avea un capital social subscris de 379 mil.lei, împărţit în 40.760.784 acţiuni ordinare cu o valoare nominalăde 9,3 lei.
Pascariu spune că aşteaptă ca în noul său mandat de şef alConsiliului de Supraveghere banca să iasă cu brio din perioada derecesiune şi să treacă la o nouă etapă de dezvoltare.
"Aceasta înseamnă inclusiv creşterea reţelei teritoriale, unde avemo slăbiciune, pentru a avansa pe partea de retail, dar şiconsolidarea poziţiei de lider pe corporate. Şi dacă totul va mergebine, cred că vom putea ţinti poziţia a treia pe piaţa bancară,însă nu cu orice chip pentru că eu pun preţ pe calitate înainte detoate."
Pascariu conduce această structură din aprilie 2008, când a avutloc separarea între membrii consiliului de administraţie şi cei aiboardului executiv.
AGA de pe 13 aprilie a aprobat şi numirea lui Gianni Papa ca membrual Consiliului de Supraveghere. La sfârşitul anului trecut el apreluat poziţia de şef al diviziei Europa Centrală şi de Est dingrupul UniCredit, înlocuindu-l pe Federico Ghizzoni, devenit CEO alUniCredit Group. Conform procedurii, el trebuie să obţină şiautorizaţia din partea BNR.
De asemenea, a intrat în Consiliul de Supraveghere GianfrancoBisagni, care a fost în ultimul an vicepreşedinte executiv pecorporate & investment banking, însă recent a fost promovat laViena ca şef pe acest segment de business pentru toată regiuneaEuropei Centrale şi de Est.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO