Pascariu are un nou mandat de chairman la UniCredit, profitul pe 2010 intră în capital

Autor: Razvan Voican 17.04.2011

Dan Pascariu, 60 de ani, a primit un nou mandat de preşedinte al Con­siliului de Supraveghere al UniCredit Ţiriac Bank fiind votat la AGA de săptămâna trecută.

În acelaşi timp, acţionarii au aprobat reinvestirea profitului net de circa 57,1 mil. lei realizat anul trecut după standardele româneşti de con­tabilitate pentru menţinerea unui nivel adecvat al capitalului.
"Mă bucur că spre deosebire de alte bănci nu este nevoie să facem o majorare a capitalului cu bani noi şi este suficientă încorporarea profitului pe anul precedent. Încă este o perioadă marcată de incertitudine şi este bine să fim prudenţi şi pregătiţi pentru evoluţii neprevăzute. Pe de altă parte, reinvestirea profitului demonstrează angajamentul UniCredit faţă de piaţa din România şi responsabilitatea faţă de banca locală", a declarat Dan Pascariu.
Principalii acţionari ai băncii sunt UniCredit Bank Austria, cu circa 50,6%, şi grupul Ţiriac, cu 45,05%. Mai mulţi acţionari persoane fizice române cumulează 4% din bancă. În fiecare an de când s-a înfiinţat UniCredit Ţiriac Bank prin fuziunea dintre HVB Ţiriac Bank şi UniCredit România, pro­fiturile au fost rein­vestite în totalitate.
Banca a înregistrat anul trecut o scădere cu 75% a profitului net calculat în RAS din cauza creşterii puternice a costului riscului.
La sfârşitul lui 2010 avea un capital social subscris de 379 mil. lei, împărţit în 40.760.784 acţiuni ordinare cu o valoare nominală de 9,3 lei.
Pascariu spune că aşteaptă ca în noul său mandat de şef al Consiliului de Supraveghere banca să iasă cu brio din perioada de recesiune şi să treacă la o nouă etapă de dezvoltare.
"Aceasta înseamnă inclusiv creşterea reţelei teritoriale, unde avem o slăbiciune, pentru a avansa pe partea de retail, dar şi consolidarea poziţiei de lider pe corporate. Şi dacă totul va merge bine, cred că vom putea ţinti poziţia a treia pe piaţa bancară, însă nu cu orice chip pentru că eu pun preţ pe calitate înainte de toate."
Pascariu conduce această structură din aprilie 2008, când a avut loc separarea între membrii consiliului de administraţie şi cei ai boardului executiv.
AGA de pe 13 aprilie a aprobat şi numirea lui Gianni Papa ca membru al Consiliului de Supraveghere. La sfârşitul anului trecut el a preluat poziţia de şef al diviziei Europa Centrală şi de Est din grupul UniCredit, înlocuindu-l pe Federico Ghizzoni, devenit CEO al UniCredit Group. Conform procedurii, el trebuie să obţină şi autorizaţia din partea BNR.
De asemenea, a intrat în Consiliul de Supraveghere Gianfranco Bisagni, care a fost în ultimul an vicepreşedinte executiv pe corporate & investment banking, însă recent a fost promovat la Viena ca şef pe acest segment de business pentru toată regiunea Europei Centrale şi de Est.