Bănci și Asigurări

OTP: Grupurile financiare vor avea un avantaj clar in fata concurentei pe piata pensiilor private

OTP: Grupurile financiare vor avea un avantaj clar in fata concurentei pe piata pensiilor private

Marius Floarea, manager de pensii si bancassurance la OTP: Menirea pensiilor obligatorii nu este sa satisfaca apetitul investitional in conditii de risc si randamente ridicate, ci sa asigure un venit rezonabil de inlocuire a celui din perioada activa. De aceea reforma pensiilor este o necesitate.

09.07.2007, 17:59 72

Administratorii de pensii care fac parte dintr-un grup financiar alaturi de o banca vor avea un avantaj clar in fata concurentei pe piata pensiilor private, afirma Marius Floarea. El conduce operatiunile OTP Garancia pe pensiile facultative (pilonul III) ca manager de pensii si bancassurance si este director general al noii companii de pensii obligatorii (pilonul II), OTP Fond de Pensii.
OTP Garancia este deja administrator de pensii facultative, asteptand sa-i fie autorizat fondul OTP Strateg pentru a incepe efectiv vanzarile.
Pe pilonul II, OTP Fond de Pensii a primit autorizarea de constituire si este una dintre cele 13 companii de pe lista de asteptare pentru licenta de administrator de pensii obligatorii.
"Un sistem financiar bine pus la punct si un pachet complet de servicii financiare reprezinta un avantaj pe care doar bancile il vor avea pe piata pensiilor private", spune Floarea. Mai ales in domeniul pensiilor obligatorii, unde produsele oferite vor fi asemanatoare pentru marea majoritate a administratorilor, distributia va fi unul dintre factorii care va face diferenta.
In aceste conditii, retelele bancilor vor constitui un avantaj pentru distributia produselor de pensii, spune Floarea.
Desi legislatia actuala nu permite bancilor sa vanda direct pensiile private obligatorii, avantajul unei retele bancare poate fi folosit prin infiintarea unui broker specializat in pensii de catre banca.
De altfel, OTP isi va infiinta propriul broker de pensii, tocmai pentru a folosi reteaua bancara in distributia pensiilor obligatorii, spune Floarea. Pe aceasta piata, OTP tinteste o cota de 10%, adica aproximativ 250.000 de clienti, conform estimarilor facute de companie.
"Chiar daca vanzarea pensiilor obligatorii va fi de tip retail (contractul va fi incheiat separat de fiecare client persoana fizica, n. red.), abordarea va fi probabil tot la nivel corporate", pentru a accelera procesul de vanzare, spune Marius Floarea.
El considera ca forta de vanzare implicata in pilonul II va fi mobilizata si pe asigurari si pe produse bancare, avand o abordare integrata si de vanzare directa. Totusi, agentii se vor concentra in mod evident pe produsele de pensii, a mai precizat el.
Reprezentantul OTP afirma ca fondurile de pensii obligatorii vor avea un profil mediu de risc, investind cel mai probabil circa 25% din active in actiuni listate si restul in instrumente mai sigure, cu venit fix.
"Menirea pensiilor obligatorii nu este sa satisfaca apetitul investitional in conditii de risc si randamente ridicate, ci sa asigure un venit rezonabil de inlocuire a celui din perioada activa. De aceea reforma pensiilor este o necesitate", spune managerul de pensii al OTP.
Din acest motiv, pensiile obligatorii vor deveni in scurta vreme cel mai accesibil instrument de economisire pentru o buna parte a populatiei, considera Floarea. Produsele de asigurare de viata se adreseaza in principal clientilor cu venituri peste medie, in timp ce pensiile obligatorii vor oferi o alternativa de economisire pentru practic toti cei interesati, indiferent de venituri.
La inceput (in perioada de patru luni dintre august si noiembrie anul acesta), in sistemul pensiilor obligatorii vor intra toti salariatii cu varsta sub 35 de ani si, optional, cei cu varsta cuprinsa intre 35 si 45 de ani.
De anul viitor, noii intrati pe piata muncii si care au varsta mai mica de 35 de ani vor fi si ei obligati sa contribuie la astfel de fonduri. In plus, cei cu 35-45 de ani vor pastra dreptul de intrare in sistemul pensiilor obligatorii pana ating varsta limita permisa de legislatie, adica 45 de ani.
Floarea spune ca punctul de maxim interes pentru startul sistemului de pensii obligatorii este sistemul informatic de evidenta si colectare, care sa uneasca bazele de date ale CNPAS (Casa de Pensii, ca institutie de evidenta) si ANAF (Fiscul, ca institutie de colectare a contributiilor).
"Pensiile obligatorii vor avea nevoie si de o comunicare mai ampla catre public decat cea facuta pana acum", a mai precizat el.
Cat despre pensiile facultative, Floarea considera ca piata nu se va maturiza decat peste doi ani, timp in care clientii vor fi mai degraba convinsi decat vor veni din proprie initiativa sa se intereseze de aceste produse. "Pentru cel putin doi ani, cel mai important stimul la dezvoltarea pensiilor facultative va fi includerea lor in pachetele salariale", considera Floarea.
Pe aceasta piata, OTP tinteste 20.000 de clienti anul acesta, dintr-un total de maximum 150.000-200.000, a conchis el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO