Bănci și Asigurări

Optimism de la UniCredit: Anul acesta vedem credite in lei cu dobanda de o cifra. Cum comentati?

Optimism de la UniCredit: Anul acesta vedem credite in lei cu dobanda de o cifra

Zoltan Major, vicepresedinte executiv al UniCredit Tiriac Bank: Creditul de consum a fost un driver negativ al creditarii intre 2004 si 2008, iar in viitor vom vedea o crestere mai sanatoasa si mai balansata a creditarii.

15.03.2010, 00:00 36

"Cred ca avem toate sansele sa vedem anul acesta dobanzi de osingura cifra la creditele in lei, dar numai pe anumite segmente,cum sunt creditele cu garantii", a declarat Major intr-un interviupentru ZF.

Dobanda BNR a coborat la 7% pe an, iar analistii se asteapta lao noua scadere pe 29 martie, chiar pana la 6,5%. In ianuarie,dobanda medie la creditele noi in lei era de 14,2% pe an, fata de5,7% la euro. Totusi, seful retailului UniCredit apreciaza caimprumuturile acordate populatiei nu vor creste cu mai mult de 5-6%anul acesta dupa ce in primele sase luni piata ar urma sa stagnezepentru ca cererea din partea clientilor va continua sa ramana slabadat fiind sentimentul de incertitudine al oamenilor.

"Estimez o revenire lenta a creditului de retail anul acestapentru ca situatia se va imbunatati treptat, iar o revenire va fivizibila abia din trimestrul al treilea. Un factor important pentruacest proces il reprezinta evolutia somajului, in timp ceincrederea populatiei in revenirea economiei si crestereaveniturilor sunt celelalte doua premise importante."

El vede o crestere a ratei somajului pana la 9% la jumatateaanului, inclusiv pe fondul ajustarii numarului bugetarilor, pentruca in decembrie sa revina spre nivelul de 8%.

In februarie rata somajului a urcat la 8,3% fata de 7,8% indecembrie si circa 5% la inceputul lui 2009.

La inceput de 2010 piata a ramas inghetata, iar cererea decredite nu si-a revenit semnificativ.

"Deocamdata nu vedem o reluare a cererii de credite, dat fiindsentimentul de incertitudine al populatiei. Exista fluctuatii de lao luna la alta, dar nu se concretizeaza o tendinta de revenire." Elspune ca UniCredit asteapta ca piata sa-si revina si se pregatestesa-si consolideze pozitia pe zona de retail dupa ce si anul trecuta castigat cota de piata pe acest segment.

Major apreciaza insa ca pe termen lung exista un potential uriaspe partea de creditare. "In Romania creditul ipotecar reprezintadoar 5% din PIB, de trei-patru ori mai putin decat in tarile dinregiune."

Ponderea creditului ipotecar in PIB a urcat de la 4,1% in 2008la 5% anul trecut, in mare parte ca urmare a scaderii economiei,potrivit datelor UniCredit. Soldul creditelor ipotecare a ajuns indecembrie anul trecut la 5,7 miliarde de euro, cu 9% peste nivelulde la sfarsitul lui 2008.

Creditul ipotecar ar putea ajunge sa reprezinte 5,5% din PIB lasfarsitul acestui an, principalul motor de crestere fiind programul"Prima casa".

Major sustine ca in 2010 UniCredit intentioneaza sa foloseascaintegral plafonul de garantii, de 16,2 milioane de euro, primit in"Prima casa" pentru ca noua etapa a programului i se pare maiatractiva.

"Acum este mult mai profitabil si pentru banci sa intre inprogram pentru ca in vara trecuta, cand a fost lansat, costulfinantarii era prea mare", explica oficialul UniCredit. Bancilecare participa la program trebuie sa se incadreze cu toatecosturile creditului intr-o marja de 4% peste EURIBOR la trei lunila euro, respectiv de 2,5% peste ROBOR la trei luni la lei.

Si dobanzile la creditele ipotecare standard au scazut in ultimaperioada si vor continua trendul de ajustare anul acesta, remarcaMajor.

"In acest moment la creditele cu garantii costul este nu numaisub nivelul din 2009, dar si sub nivelul inregistrat inainte decriza. Daca in august 2008 dobanda anuala efectiva pentru un creditipotecar era de 9,8%, acum a ajuns la 7,5%". Seful retailuluiUniCredit apreciaza ca relaxarea politicii monetare de catre BNR aavut un impact important asupra costului creditelor.

La creditele fara garantii, reducerea costurilor va fi insa mailenta pentru ca si riscurile cu care se confrunta bancile ramanridicate. Restantele la credite au continuat sa creasca si lainceputul lui 2010, cele mai multe probleme fiind inregistrate pepartea imprumuturilor fara garantii, arata datele BNR.

"Dobanzile vor continua sa se ajusteze anul acesta, dar intr-unritm mai rapid la creditele garantate decat la cele de consum.Creditul de consum a fost un driver negativ al creditarii intre2004 si 2008, iar in viitor vom vedea o crestere mai sanatoasa simai balansata a creditarii."

Major estimeaza ca deteriorarea portofoliilor de credite nu seva opri pana la jumatatea anului.

Ponderea creditelor neperformante in totalul imprumuturiloracordate de banci era de 14,7% la sfarsitul lui 2009 si ar puteacreste la jumatatea acestui an la 16-17%, urmand ca ulterior sa sediminueze treptat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO