Optimism de la UniCredit: Anul acesta vedem credite in lei cu dobanda de o cifra. Cum comentati?

Autor: Ciprian Botea 15.03.2010

2010 ar putea aduce in sfarsit dobanzi de o singura cifra la credite in moneda nationala, mai apropiate de costul creditelor in euro, estimeaza Zoltan Major, vicepresedinte executiv al UniCredit Tiriac Bank responsabil de retail.



"Cred ca avem toate sansele sa vedem anul acesta dobanzi de o singura cifra la creditele in lei, dar numai pe anumite segmente, cum sunt creditele cu garantii", a declarat Major intr-un interviu pentru ZF.

Dobanda BNR a coborat la 7% pe an, iar analistii se asteapta la o noua scadere pe 29 martie, chiar pana la 6,5%. In ianuarie, dobanda medie la creditele noi in lei era de 14,2% pe an, fata de 5,7% la euro. Totusi, seful retailului UniCredit apreciaza ca imprumuturile acordate populatiei nu vor creste cu mai mult de 5-6% anul acesta dupa ce in primele sase luni piata ar urma sa stagneze pentru ca cererea din partea clientilor va continua sa ramana slaba dat fiind sentimentul de incertitudine al oamenilor.

"Estimez o revenire lenta a creditului de retail anul acesta pentru ca situatia se va imbunatati treptat, iar o revenire va fi vizibila abia din trimestrul al treilea. Un factor important pentru acest proces il reprezinta evolutia somajului, in timp ce increderea populatiei in revenirea economiei si cresterea veniturilor sunt celelalte doua premise importante."

El vede o crestere a ratei somajului pana la 9% la jumatatea anului, inclusiv pe fondul ajustarii numarului bugetarilor, pentru ca in decembrie sa revina spre nivelul de 8%.

In februarie rata somajului a urcat la 8,3% fata de 7,8% in decembrie si circa 5% la inceputul lui 2009.

La inceput de 2010 piata a ramas inghetata, iar cererea de credite nu si-a revenit semnificativ.

"Deocamdata nu vedem o reluare a cererii de credite, dat fiind sentimentul de incertitudine al populatiei. Exista fluctuatii de la o luna la alta, dar nu se concretizeaza o tendinta de revenire." El spune ca UniCredit asteapta ca piata sa-si revina si se pregateste sa-si consolideze pozitia pe zona de retail dupa ce si anul trecut a castigat cota de piata pe acest segment.

Major apreciaza insa ca pe termen lung exista un potential urias pe partea de creditare. "In Romania creditul ipotecar reprezinta doar 5% din PIB, de trei-patru ori mai putin decat in tarile din regiune."

Ponderea creditului ipotecar in PIB a urcat de la 4,1% in 2008 la 5% anul trecut, in mare parte ca urmare a scaderii economiei, potrivit datelor UniCredit. Soldul creditelor ipotecare a ajuns in decembrie anul trecut la 5,7 miliarde de euro, cu 9% peste nivelul de la sfarsitul lui 2008.

Creditul ipotecar ar putea ajunge sa reprezinte 5,5% din PIB la sfarsitul acestui an, principalul motor de crestere fiind programul "Prima casa".

Major sustine ca in 2010 UniCredit intentioneaza sa foloseasca integral plafonul de garantii, de 16,2 milioane de euro, primit in "Prima casa" pentru ca noua etapa a programului i se pare mai atractiva.

"Acum este mult mai profitabil si pentru banci sa intre in program pentru ca in vara trecuta, cand a fost lansat, costul finantarii era prea mare", explica oficialul UniCredit. Bancile care participa la program trebuie sa se incadreze cu toate costurile creditului intr-o marja de 4% peste EURIBOR la trei luni la euro, respectiv de 2,5% peste ROBOR la trei luni la lei.

Si dobanzile la creditele ipotecare standard au scazut in ultima perioada si vor continua trendul de ajustare anul acesta, remarca Major.

"In acest moment la creditele cu garantii costul este nu numai sub nivelul din 2009, dar si sub nivelul inregistrat inainte de criza. Daca in august 2008 dobanda anuala efectiva pentru un credit ipotecar era de 9,8%, acum a ajuns la 7,5%". Seful retailului UniCredit apreciaza ca relaxarea politicii monetare de catre BNR a avut un impact important asupra costului creditelor.

La creditele fara garantii, reducerea costurilor va fi insa mai lenta pentru ca si riscurile cu care se confrunta bancile raman ridicate. Restantele la credite au continuat sa creasca si la inceputul lui 2010, cele mai multe probleme fiind inregistrate pe partea imprumuturilor fara garantii, arata datele BNR.

"Dobanzile vor continua sa se ajusteze anul acesta, dar intr-un ritm mai rapid la creditele garantate decat la cele de consum. Creditul de consum a fost un driver negativ al creditarii intre 2004 si 2008, iar in viitor vom vedea o crestere mai sanatoasa si mai balansata a creditarii."

Major estimeaza ca deteriorarea portofoliilor de credite nu se va opri pana la jumatatea anului.

Ponderea creditelor neperformante in totalul imprumuturilor acordate de banci era de 14,7% la sfarsitul lui 2009 si ar putea creste la jumatatea acestui an la 16-17%, urmand ca ulterior sa se diminueze treptat.