Bănci și Asigurări

O bancă a împrumutat de la BNR 226 mil. lei

Autor: Razvan Voican

25.10.2011, 00:00 77

Banca Naţională a organizat ieri o nouă operaţiune repo la care a participat o singură bancă împrumutând aproape 226 mil. lei (circa 52 mil. euro) pe o săptămână, la dobânda de politică monetară de 6,25% pe an.

Este a doua operaţiune repo (furnizare de lichidităţi contra titluri de stat) organizată de BNR luna aceasta, după ce pe 17 octombrie a împrumutat două bănci cu peste un miliard de lei. În ultima vreme astfel de operaţiuni au început să fie privite pe piaţă drept modalităţi prin care Ministerul Finanţelor îşi asigură necesarul de lichidităţi, în condiţiile în care încearcă să evite presiunea creşterii dobânzilor pe piaţă.

Eximbank a negat implicarea în operaţiuni de acoperire a necesarului de lichidităţi al Ministerului Finanţelor pe baze bilaterale, însă CEC Bank, a doua bancă de stat de pe piaţă, nu a dorit să comenteze. Pe de altă parte, începutul unei noi perioade de constituire a rezervelor minime obligatorii poate creşte necesarul de cash al băncilor. De altfel, dobânda ROBOR pe o zi a sărit de la 2,7% vineri la peste 6% ieri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO