Bănci și Asigurări

Noul sef al GE Money: Ne-am planificat o crestere de 5-6%, cel mai repede isi vor reveni creditele de consum

Noul sef al GE Money: Ne-am planificat o crestere de 5-6%, cel mai repede isi vor reveni creditele de consum

Cristian Dragos, CEO al GE Money Romania: Prioritatea numarul unu la nivelul economiei este creditarea IMM, pentru ca acesta este sectorul care poate crea locuri de munca, iar creditarea persoanelor fizice fara joburi nu este posibila.

08.04.2010, 23:12 202

GE Money, divizia de finantari de retail a americanilor de laGeneral Electric, si-a bugetat pentru acest an o crestere de 5-6% asoldului creditelor, dupa ce in 2009 cererea pentru imprumuturi ascazut puternic. La sfarsitul anului trecut cele trei companii alegrupului - Domenia Credit, Ralfi si Motoractive Leasing, toatefunctionand sub brandul GE Money - aveau active de 630 mil. dolari,in scadere fata de 2008, aproape toata suma fiind reprezentata decredite acordate.

"Pentru acest an planul este conservator, am incercat sa fimrealisti. Dorim sa crestem soldul creditelor cu 5-6%, dar suntemflexibili si reevaluam acest plan trimestrial, este posibil sacrestem mai mult sau mai putin decat atat", afirma Cristian Dragos,directorul general al GE Money Romania.

El a fost numit in aceasta functie la inceputul anului,inlocuindu-l pe americanul Ron Malak, care ocupa in prezent pozitiade vicepresedinte al GE Money in Polonia. Anterior, Dragos a fostdirector general al Domenia Credit, compania de credite ipotecare aamericanilor. GE Money a cumparat cele trei companii in 2006,valoarea totala a tranzactiei fiind de 140 mil. euro.

DAE de 45% la un credit de consum in lei. De ce atat demult?

Seful GE Money se asteapta ca sectorul creditelor de consum, pecare americanii le acorda prin intermediul firmei Ralfi, sa fieprimul care isi revine.

"Vrem sa ne extindem anul acesta parteneriatele cu retailerimari. De asemenea, suntem intr-o perioada de testare a unui produsnou de credit de nevoi personale fara destinatie, iar rezultatelearata incurajator si s-ar putea sa il lansam la sfarsitultrimestrului doi."

In prezent, GE Money colaboreaza cu retaileri ca Domo,Praktiker, Mr. Bricolage, First Bike si altii. Pentru un credit deconsum in lei contractat pe o perioada de 60 de luni si oricevaloare intre 300 si 10.000 de lei, dobanda anuala efectiva (DAE -care cuprinde atat dobanda propriu-zisa, cat si toate costurileaferente creditului) este de peste 45%, in conditiile in caredobanda de politica monetara a BNR este de 6,5%. De ce sunt atat demari dobanzile?

"In acest business dobanzile reflecta gradul de risc. Sa nu-siimagineze cineva ca facem cine stie ce profit, pentru ca nu esteasa. Exista categorii diferite de clienti, care in functie deriscul lor pot genera dobanzi mai mici sau mai mari", explica sefulGE Money.

In ultimul an dobanzile au mai scazut usor, iar reducerile vorcontinua, dar probabil nu in ritmul asteptat de clienti.

"In piata, inclusiv la noi, vor continua sa scada dobanzile. BNRva continua sa reduca dobanda de referinta atat timp cat inflatiava continua sa fie in intervalul asteptat. Dobanzile ar putea sascada cu o viteza mai mica decat cea asteptata, deoarece reflectasi riscul de credit, care in continuare e destul de ridicat."

"Avem solicitari de credite ipotecare de 5 milioane deeuro pe luna"

Cristian Dragos spune ca se vede deja o revigorare a cereriipentru credite ipotecare la nivelul Domenia Credit, chiar dacainstitutiile financiare nebancare (IFN) nu au fost incluse inprogramul "Prima casa".

"Avem in fiecare luna crereri de credite in valoare totala de 5milioane de euro, este un volum mult mai ridicat decat in aceeasiperioada a anului trecut, iar aproximativ jumatate din acestea suntaprobate."

El considera ca o problema mai importanta decat relansareacreditarii persoanelor fizice este creditarea IMM-urilor, pentru canumai in acest mod pot fi create locuri de munca.

"Prioritatea numarul unu la nivelul economiei este creditareaIMM, pentru ca acesta este sectorul care poate crea locuri demunca, iar creditarea persoanelor fizice fara joburi nu esteposibila. Deja se vede o tendinta de crestere a creditarii pentruIMM, sunt institutii de credit care actioneaza ofensiv pe acestsegment."

Pe segmentul creditelor ipotecare, GE Money a inregistrat 12executari silite din vara anului trecut pana in prezent, iar pesite-ul bancii mai sunt prezentate sapte anunturi de executari. Infiecare luna bancile de pe piata locala au programate cateva sutede licitatii pentru imobile ale clientilor care nu isi mai potrambursa creditele.

Schimba modelul de business in leasing

Motroractive Leasing, una din cele trei companii ale GE Money,isi va schimba strategia in acest an, orientandu-se mai mult spresectorul echipamentelor, in conditiile in care in anii trecutipeste 70% business a venit din finantarea masinilor. In 2009 toatefirmele de leasing au inregistrat scaderi ale afacerilor, chiar side 90%, din cauza prabusirii pietei auto.

"Ne dorim sa ramanem in continuare legati de sectorul auto. Desiaceasta piata este foarte redusa in acest moment, exista segmentecare cresc, precum cel al masinilor second-hand. Vrem sa regandimmodelul de business, in sensul unui focus mai puternic pe sectorulechipamentelor. Ne intereseaza industria echipamentelor medicale,cea alimentara si companiile producatoare de ambalaje, care aupotential pe termen lung in Romania."

Reduc numarul de angajati si de sucursale

GE Money a inregistrat anul trecut pierderi de piata locala, dincauza provizioanelor mari pentru riscul de credit. Din acest motiv,compania si-a redus numarul de angajati de la 965 la circa 700, iaracum intentioneaza sa inchida trei sucursale (din Bucuresti,Suceava si Arad), care urmeaza sa fie inlocuite cu echipe mobile devanzari. Companiile GE Money au in prezent peste 270.000 decontracte de credit active.

Americanii intentioneaza sa lanseze anul acesta o banca pe piatalocala, GE Garanti Bank, pentru care au obtinut in august anultrecut licenta operationala de la BNR. GE Money si grupul turcGaranti colaboreaza pe mai multe piete, dar General Electric si-aanuntat recent intentia de a iesi din actionariatul grupului turc.Pe plan local insa colaborarea va continua. GE Garanti va preluaoperatiunile Garanti Bank, care acum functioneaza ca sucursala.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO