Bănci și Asigurări

Noi schimbări la CEC Bank: Laurenţiu Mitrache a fost nominalizat de către Ministerul Finanţelor pentru poziţia de CEO, iar Bogdan Neacşu pentru poziţia de prim-vicepreşedinte

Noi schimbări la CEC Bank: Laurenţiu Mitrache a fost...

Autor: Cristian Hostiuc

01.10.2018, 23:38 4401

Ministerul Finanţelor, principalul acţionar, a făcut noile propuneri pentru conducerea CEC la şedinţa AGA de vineri, 28 septembrie, nominalizându-l pe Laurenţiu Mitrache pentru poziţia de CEO, post nou-creat, şi pe Bogdan Neacşu pentru funcţia de prim-vicepreşedinte.

Şedinţa AGA a fost convocată de pe o zi pe alta pentru noile nominalizări, conform unor surse de pe piaţa bancară.

Cu o săptămână înainte, Mihaela Popa, vicepreşedinte al CEC Bank, a fost numită CEO interimar.

La mijlocul lunii septembrie, Ministerul Finanţelor a decis să despartă în două poziţia de preşedinte-director general, care era ocupată din 2007 de către Radu Gheţea.

Astfel, Radu Gheţea a preluat poziţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie, creându-se poziţia nouă, de director general (CEO).

Laurenţiu Mitrache este unul dintre cei mai vechi bancheri din România, el intrând în sistemul bancar în 1983 la BRD – Banca Română pentru Dezvoltare, cea care se ocupa de investiţiile statului la vremea respectivă.

El a lucrat la BRD până în 1997 când, pentru trei ani, a preluat poziţia de director general adjunct  (deputy CEO) la Demir Bank România. În 2000 a preluat conducerea Volksbank România, grupul bancar austriac care tocmai intrase pe piaţă.

În 2006 a preluat poziţia de CEO la Leumi Bank, funcţie pe care a deţinut-o până în decembrie 2015.

În ultimii doi ani a fost CEO la Federaţia Română de Tenis.

Revenirea lui Laurenţiu Mitrache în sistemul bancar, şi pe această poziţie, a fost o surpriză. 

Bogdan Neacşu (foto stânga), cel care a fost nominalizat pentru poziţia de prim-vicepreşedinte, deţinută în prezent de Andrei Stamatian, este vicepreşedintele de risc de la Patria Bank. Anterior, el a lucrat la Volksbank - până când a fost preluată de Banca Transilvania, iar înainte a lucrat la BRD şi în Banca Naţională.

CEC Bank este a şaptea bancă din România după active, este deţinută integral de stat prin Ministerul Finanţelor.

Din 2012, de când a revenit la putere, PSD a încercat de mai multe ori să schimbe conducerea CEC Bank, dar toate încercările au eşuat, pentru că cei nominalizaţi au decis fie să nu-şi depună dosarul la BNR (Enache Jiru), fie să accepte alte poziţii în altă parte (Dan Sandu, care a plecat la Intesa).

Cei doi propuşi de Ministerul Finanţelor pentru conducerea CEC trebuie să obţină aprobarea BNR înainte de preluarea mandatelor. 

De asemenea, înainte de a a-şi înainta dosarele la BNR, cei doi trebuie să treacă şi de Comitetul de nominalizare din CEC Bank, care este condus de Valentin Mavrodin, membru în board-ul CEC, care ocupă poziţia de secretar de stat în Ministerul Finanţelor, şeful Trezoreriei Statului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO