Noi schimbări la CEC Bank: Laurenţiu Mitrache a fost nominalizat de către Ministerul Finanţelor pentru poziţia de CEO, iar Bogdan Neacşu pentru poziţia de prim-vicepreşedinte

Autor: Cristian Hostiuc 01.10.2018

Ministerul Finanţelor, principalul acţionar, a făcut noile propuneri pentru conducerea CEC la şedinţa AGA de vineri, 28 septembrie, nominalizându-l pe Laurenţiu Mitrache pentru poziţia de CEO, post nou-creat, şi pe Bogdan Neacşu pentru funcţia de prim-vicepreşedinte.

Şedinţa AGA a fost convocată de pe o zi pe alta pentru noile nominalizări, conform unor surse de pe piaţa bancară.

Cu o săptămână înainte, Mihaela Popa, vicepreşedinte al CEC Bank, a fost numită CEO interimar.

La mijlocul lunii septembrie, Ministerul Finanţelor a decis să despartă în două poziţia de preşedinte-director general, care era ocupată din 2007 de către Radu Gheţea.

Astfel, Radu Gheţea a preluat poziţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie, creându-se poziţia nouă, de director general (CEO).

Laurenţiu Mitrache este unul dintre cei mai vechi bancheri din România, el intrând în sistemul bancar în 1983 la BRD – Banca Română pentru Dezvoltare, cea care se ocupa de investiţiile statului la vremea respectivă.

El a lucrat la BRD până în 1997 când, pentru trei ani, a preluat poziţia de director general adjunct  (deputy CEO) la Demir Bank România. În 2000 a preluat conducerea Volksbank România, grupul bancar austriac care tocmai intrase pe piaţă.

În 2006 a preluat poziţia de CEO la Leumi Bank, funcţie pe care a deţinut-o până în decembrie 2015.

În ultimii doi ani a fost CEO la Federaţia Română de Tenis.

Revenirea lui Laurenţiu Mitrache în sistemul bancar, şi pe această poziţie, a fost o surpriză. 

Bogdan Neacşu (foto stânga), cel care a fost nominalizat pentru poziţia de prim-vicepreşedinte, deţinută în prezent de Andrei Stamatian, este vicepreşedintele de risc de la Patria Bank. Anterior, el a lucrat la Volksbank - până când a fost preluată de Banca Transilvania, iar înainte a lucrat la BRD şi în Banca Naţională.

CEC Bank este a şaptea bancă din România după active, este deţinută integral de stat prin Ministerul Finanţelor.

Din 2012, de când a revenit la putere, PSD a încercat de mai multe ori să schimbe conducerea CEC Bank, dar toate încercările au eşuat, pentru că cei nominalizaţi au decis fie să nu-şi depună dosarul la BNR (Enache Jiru), fie să accepte alte poziţii în altă parte (Dan Sandu, care a plecat la Intesa).

Cei doi propuşi de Ministerul Finanţelor pentru conducerea CEC trebuie să obţină aprobarea BNR înainte de preluarea mandatelor. 

De asemenea, înainte de a a-şi înainta dosarele la BNR, cei doi trebuie să treacă şi de Comitetul de nominalizare din CEC Bank, care este condus de Valentin Mavrodin, membru în board-ul CEC, care ocupă poziţia de secretar de stat în Ministerul Finanţelor, şeful Trezoreriei Statului.