Bănci și Asigurări

Noi reguli de transparenta pentru fondurile de pensii private

09.11.2007, 21:51 15

Administratorii de pensii private ar putea fi obligati sa publice semestrial rapoarte privind evolutia financiara proprie, dar si a fondurilor de pensii private gestionate, conform unui proiect de norma publicat de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).
Proiectul a fost lansat recent in dezbatere publica si se afla pe site-ul de internet al Comisiei, www.csspp.ro.
Informatiile privind situatia financiara a companiei de administrare vor fi publicate semestrial pe pagina de internet a fiecarui administrator, prevede proiectul de norma. De asemenea, fiecare administrator va fi obligat sa publice pe pagina sa de internet informatii foarte detaliate privind activele si pasivele fondului de pensii gestionat: plasamentele (instrumentele de investire) si cheltuielile (comisioane si diverse taxe).
Toate aceste informatii vor fi disponibile viitorilor participanti la aceste fonduri, pe langa informatiile pe care companiile de administrare sunt deja obligate prin lege sa le publice (cum ar fi, de exemplu, raportul anual cu informatii complete despre evolutia financiara a administratorului si fondului de pensii private). Marea majoritate a noilor obligatii de raportare ii privesc pe administratorii si participantii la pensiile private obligatorii (pilonul II), dar proiectul de norma prevede si obligatii specifice pentru pensiile private facultative (pilonul III).
De exemplu, administratorii de fonduri de pensii facultative vor fi obligati sa publice saptamanal pe site-ul propriu de internet un raport privind participantii la fondul / fondurile administrate: numarul participantilor existenti si transferati, contributiile nete ale acestora, activul total si activul net al fondului, numarul de unitati de fond emise, precum si eventualele penalitati (comisioane) de transfer primite sau platite.
Noua norma a CSSPP va face si mai stricte obligatiile de raportare si de transparenta. In afara de informatiile ce vor trebui publicate periodic (si vor putea ajunge astfel la cunostinta participantilor), administratorii vor informa Comisia in legatura cu si mai multe elemente privind evolutia financiara a fondurilor de pensii gestionate, de la structura pe varste a participantilor la fondurile de pensii facultative la situatia detaliata a investitiilor, rata trimestriala de rentabilitate, raportul actuarial anual si situatia comisioanelor platite agentilor de marketing persoane juridice (brokeri si intermediari de pensii private).
Brokerii si intermediarii de pensii vor prezenta rapoarte asemanatoare, privind comisioanele primite de la companiile de administrare, pentru vanzarea acestor produse.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO