Bănci și Asigurări

Napoleon Pop, BNR: O dobanda cu doua cifre, un pas inapoi

Napoleon Pop, BNR: O dobanda cu doua cifre, un pas inapoi
29.05.2008, 20:29 36

O noua crestere a dobanzii de politica monetara ar fi "un pas inapoi" pentru economia aflata in dezvoltare rapida, a declarat Napoleon Pop (foto), membru in Consiliul de Administratie al BNR, citat de Reuters, preluata de Mediafax.
"O dobanda de referinta de doua cifre ar reprezenta un pas inapoi pentru Romania, pentru ca ar reprezenta un prag psihologic (...). Am luptat mult timp si am intampinat multe dificultati in eforturile de a obtine o dobanda de o singura cifra. Personal, nu sprijin socurile puternice in economie", a spus oficialul bancii centrale, fara sa dea alte detalii.
Este pentru prima data cand un reprezentant al forului de decizie al BNR pune in relatie directa deciziile de majorare a dobanzii de politica monetara si riscul afectarii economiei reale. Astfel de semnale au mai venit pana acum din partea premierului si a ministrului finantelor.
Cresterea substantiala a dobanzii a fost tocmai motivul principal pentru care BERD a revizuit prognoza de crestere economica pentru Romania in 2008 de la 6,5% la 5%. Cristian Popa, viceguvernator al BNR responsabil cu politica monetara, a apreciat insa ca revizuirea s-ar putea dovedi exagerata si ca economia nu risca sa intre in recesiune nici daca s-ar materializa in intregime efectul majorarii dobanzii-cheie la lei sub forma unei restrangeri a creditarii.
Continuarea procesului de crestere a dobanzii este luata in calcul de mai multi analisti, mai ales straini, care vad posibila atingerea pragului psihologic de 10% in aceasta vara.
In acelasi timp, Pop a declarat ca actuala conjuctura nu permite ca BNR sa ia decizii imediate asupra reducerii rezervelor minime obligatorii.
"Sunt sanse mari ca la sfarsitul acestui an BNR sa devina creditor net, iar acest lucru este problematic. Subtirimea pietei de obligatiuni este o vulnerabilitate si mai mare avand in vedere ca BNR trece de la debitor net la creditor net."
Referindu-se la elementele de risc care ameninta piata bancara, Napoleon Pop considera ca acestea sunt legate in primul rand de expunerile interbancare, multe dintre insitutiile financiare avand expuneri reciproce. In viziunea sa, ponderea majoritara a capitalului strain in bancile locale ridica de asemenea riscuri sistemice.
"Cu toate acestea, sistemul finananciar local sta confortabil din punctul de vedere al expunerii la risc", a apreciat oficialul bancii centrale.
Pe de alta parte, el afirma ca un alt factor legat de riscul sistemic este cultura financiara orientata preponderent spre banci, astfel ca daca cele mai mari cinci banci din cele peste 40 de pe piata locala ar fi afectate de criza o asemenea situatie ar putea cauza daune intregului sistem, pentru ca aceste prime cinci banci concentreaza peste 56% din activele financiare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO