Bănci și Asigurări

Mugur Isărescu: Băncile se confruntă cu un exces de lichiditate, iar creditarea nu merge spre finanţarea sectoarelor dorite

Impactul politicii monetare asupra creşterii economice, precum şi constrângerile acesteia necesită o analiză aprofundată, apreciază Mugur Isărescu, guvernatorul BNR.

Impactul politicii monetare asupra creşterii economice, precum şi constrângerile acesteia necesită o analiză aprofundată, apreciază Mugur Isărescu, guvernatorul BNR.

Autor: Claudia Medrega

10.05.2016, 00:08 4110

Guvernatorul Mugur Isărescu afirmă că deşi băncile beneficiază de un exces de lichiditate, nu investesc în sectoarele de care România ar avea nevoie pentru că se tem de instabilitatea cadrului legislativ, dând ca exemplu Legea dării în plată.

Politica monetară „acomodativă“, re­laxată, în regiune este cu „nuan­ţări“ de la ţară la ţară, iar aceasta nu poate şi nici nu tre­buie să rezolve singură pro­vo­cări eco­nomice provenite din tensiuni struc­tu­rale sau din pro-ciclicitatea politicii fiscale, con­sideră Mugur Isărescu, guvernatorul BNR.

El a adus în discuţie o recomandare din raportul economic regional al FMI pentru Eu­ropa Centrală şi de Sud-Est conform căreia prima linie de apărare în faţa unei creş­teri economice scăzute ar trebui să fie po­litica monetară „acomodativă“, pentru toată regiunea.

„O recomandare pentru toată regiunea este aceea că prima linie de apărare în faţa unei creşteri economice scăzute ar trebui să fie politica monetară acomodativă. Totuşi, în opinia mea situaţiile sunt diferite de la ţară la ţară“, a spus Isărescu la prezentarea raportului FMI cu tema „Cum să revenim pe ruta rapidă“ - cu referire la accelerarea procesului de convergenţă către economiile europene dezvoltate. Banca centrală a găzduit pentru prima dată lansarea acestui raport al FMI.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO