Bănci și Asigurări

Mişcare fără precedent. Ratele la depozitele în euro şi lei se aliniază spre 5%

Mişcare fără precedent. Ratele la depozitele în euro şi lei se aliniază spre 5%

Autor: Razvan Voican

07.03.2012, 00:08 5824

BRD-SocGen, a doua mare bancă după active şi prima la profit, oferă până la jumătatea anului o dobândă extrem de generoasă de 5% la contul de economii în euro, în timp ce la lei a redus dobânda la depozitele pe o lună până la 5,1% pe an.

Este pentru prima dată când pe piaţa depozitelor apare o asemenea apropiere marcată între preţul la lei şi cel la euro, acesta fiind rezultatul presiunilor cu care se confruntă băncile locale pentru a face rost de euro, în timp ce BNR încearcă din răsputeri să comprime dobânzile la lei. Unele bănci precum cele cu capital elen continuă să ofere dobânzi de peste 7% la depozitele în lei atât pentru a-şi păstra clienţii, cât şi pentru a folosi leii în operaţiuni de swap prin care fac rost de euro.

În acelaşi timp, bănci mari precum BCR şi Raiffeisen care îşi pot folosi reputaţia solidă pentru fidelizarea clienţilor tind să apropie dobânzile la lei şi la euro în zona de 4 - 5% pe an. Acesta poate fi primul pas pentru apropierea costurilor şi la credite.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO