Bănci și Asigurări

Ministerul Finanţelor Publice a atras luni 300 milioane lei prin redeschiderea unei emisiuni de obligaţiuni

Ministerul Finanţelor Publice a atras luni 300 milioane...

Autor: Vlad Popescu

16.06.2014, 14:05 178

Operaţiunea a fost suprasubscrisă de peste două ori, investitorii prezentând oferte de finanţare în valoare totală de 661 milioane lei, faţă de suma de 300 milioane lei vizată în prospect.

Finanţele au obţinut un randament mediu de 3,32% pe an, cu mult sub costul de 4,15% rezultat în urma licitaţiei anterioare pentru aceste obligaţiuni, care a fost organizată în luna ianuarie.

Emisiunea a fost lansată în aprilie 2013, iar statul a atras până în prezent, prin aceste obligaţiuni, un total de aproximativ 7 miliarde lei.

Marţi va avea loc o nouă redeschidere a operaţiunii, printr-o licitaţie suplimentară în cadrul căreia Trezoreria va accepta numai ordine pentru oferte necompetitive, la un randament egal cu costul mediu rezultat în urma licitaţiei principale de luni. Suma vizată prin licitaţia suplimentară este de 45 milioane lei.

Finanţele vor să atragă în luna iunie 3,715 miliarde lei de pe piaţa internă, prin vânzarea de titluri de stat. În iunie ajunge la scadenţă doar o emisiune de certificate de trezorerie, de 800 milioane lei. MFP a atras deja 3,207 miliarde lei, inclusiv prin licitaţia de luni.

De la începutul anului, Finanţele au atras de pe piaţa internă 20,642 miliarde lei şi 678,7 milioane euro prin vânzare de titluri de stat. La aceste împrumuturi se adaugă sume atrase de pe pieţele internaţionale, respectiv 2 miliarde dolari şi 1,25 miliarde euro, prin trei emisiuni de obligaţiuni cu maturităţi de 10 şi 30 de ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO