Bănci și Asigurări

Micii patroni stau la coada sa obtina garantii pentru credite

04.08.2006, 19:39 22

Numarul contractelor de garantare oferite de Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii (FNGCIMM) a fost dublu in primele sapte luni ale acestui an, fata de numarul de contracte incheiate pe intreg anul trecut.
In acelasi timp, numarul a fost de sapte ori mai mare fata de contractele incheiate in aceeasi perioada a anului trecut.
FNGCIMM a incheiat pana la 26 iulie anul acesta 717 contracte de garantare, in conditiile in care in aceeasi perioada a anului trecut s-au incheiat 119 contracte. In 2005 numarul contractelor incheiate a fost de 323.
Numarul total de garantii acordate in acest an depaseste jumatate din numarul de garantii pe care le-a oferit FNGCIMM de la infiintarea sa din decembrie 2001. In perioada 2002-2006 s-au incheiat in total 1.298 de contracte de garantare, iar numarul garantiilor in vigoare era luna trecuta de 962.
Cresterea numarului de garantii se datoreaza necesitatii IMM-urilor de a face fata competitiei. "Finantarea este o resursa critica pentru capacitatea intreprinderilor romanesti de a concura pe piata UE, de aceea schemele de garantare si finantare reprezinta unul dintre instrumentele de facilitare a accesului la finantare", spun reprezentantii FNGCIMM.
In cinci ani si jumatate de activitate valoarea totala a garantiilor acordate de FNGCIMM a atins 106 milioane de euro, iar valoarea creditelor care au fost garantate depaseste 210 milioane de euro.
Cele mai mai multe IMM-uri care au apelat in acest an la fondul de garantare activeaza in domenii precum prestari servicii si comert (peste 300 de IMM-uri), constructii (peste 50 de IMM-uri), industrie alimentara sau agricultura. Comertul cu ridicata si amanutul este profilul de activitate cel mai des intalnit in cazul IMM-urilor. Numarul de IMM-uri a caror activitate este comertul sau serviciile de intermediere in comert este de circa 225.000, ponderea acestora in totalul activitatilor intreprinse de firmele de acest gen fiind de peste 40%, conform Cartii Albe a IMM-urilor din 2006. Totodata, numarul IMM-urilor care au ca obiect de activitate constructiile depaseste 30.000.
Pentru prima data in acest an au apelat la fondurile de garantare IMM-urile care au ca obiect de activitate turismul, chiar daca numarul acestora a fost relativ mic, sub 25. Conform Cartii Albe a IMM-urilor, numarul IMM-urilor care au ca obiect de activitate hotelurile si restaurantele depaseste 22.000, acest profil de activitate reprezentand 4,4% din total.
In acelasi timp, IMM-urile care au ca obiect de activitate productia de calculatoare si echipamente de birotica si cea din industria produselor nemetalice nu au mai apelat la fondurile de garantare in acest an, desi in Romania exista 10.555 de IMM-uri care au ca profil de activitate informatica si activitatile conexe.
Ponderea garantiilor aprobate in cadrul garantiilor solicitate a crescut in acest an, ajungand la 94% fata de 88% anul trecut sau de 61% in 2004. Astfel, din 745 de garantii solicitate in acest an, FNGCIMM a aprobat 702 garantii. Pentru a acorda o garantie fondul este solicitat de banca si, in urma unei analize care dureaza o saptamana, poate semna sau nu contractul de garantare. FNGCIMM are incheiat un parteneriat cu 19 banci comerciale din Romania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO