Bănci și Asigurări

Pe măsură ce timpul trece, băncile mai reduc din dobânda oferită depozitelor la termen pentru populaţie. Dacă luna trecută vârful principalelor trei scadenţe se afla la 7,5% pentru 3 luni, 7,8% la 6 luni şi 8,75% la 12 luni, acum a ajuns la 7,1%, 7,8% şi 8,05%

Pe măsură ce timpul trece, băncile mai reduc din...

Autor: Mircea Nica

14.08.2023, 17:30 10487

♦ Băncile au început să mai opereze mici scăderi ale dobânzilor oferite la depozitele la termen în lei pentru populaţie, după ce în luna iunie, s-a observat dispariţia dobânzilor care atingeau un nivel de 9% ♦ Acum, plaja se restrânge şi mai mult pe principalele scadenţe, de 3 luni, 6 luni şi 12 luni ♦ Pe de altă parte, BRD, care luna trecută avea o dobândă de 7% pe scadenţa de 6 luni, acum vine cu o ofertă de 8% pe aceeaşi scadenţă, deşi pe scadenţa de 12 luni oferă o dobândă de 7,3%, cel mai probabil oferta făcând parte dintr-o campanie sau fiind o ofertă cu anumite criterii pe care clienţii trebuie să le îndeplinească.

Băncile au intrat pe un trend de scădere a dobânzilor oferite la depozitele la termen în lei pentru populaţie, după ce semnalele din piaţă arată o stagnare a dobânzii de referinţă şi o traiectorie descedentă a inflaţiei, chiar dacă într-un ritm mai lent. Dacă luna trecută cele mai mari dobânzi oferite de bănci ajungeau la 7,5% pentru scadenţa de 3 luni, 7,8% pentru scadenţa de 6 luni şi 8,75% pentru scadenţa de 12 luni, acum plaja s-a micşorat la 7,1% pentru 3 luni, 7,8% pentru 6 luni şi 8,05% pentru 12 luni, conform datelor colectate de ZF utilizând comparatorul online Conso.ro.

Pentru a avea o imagine de ansamblu asupra dobânzilor oferite de bănci la depozitele la termen în lei pentru populaţie, ZF a analizat ofertele a 18 bănci. Astfel, ZF a analizat cele mai mari dobânzi oferite de cele 18 bănci pe platforma Conso.ro. În majoritatea cazurilor, băncile au anumite criterii de eligibilitate pentru clienţii care vor cea mai bună ofertă de dobândă, ceea ce înseamnă că metoda prin care este constituit depozitul, suma pe care vor să o depună, perioada sau dacă clientul este deja la banca respectivă sunt doar câteva dintre criteriile care pot ajuta la obţinerea unei dobânzi cât mai mari la depozitul la termen. 

În cazul dobânzilor oferite acum de bănci la depozitul la termen în lei pentru populaţie cu scadenţa de 12 luni, cea mai mare dobândă este de 8,05%, conform informaţiilor furnizate de platforma Conso.ro. Această dobândă este oferită de TBI Bank, care în urmă cu 3-4 luni avea una din cele mai mari oferte la dobânda la depozit de 9%, iar anterior ajunsese să ofere chiar şi o dobândă de 10%, dar pe scadenţe mult mai mari, respectiv de 5 ani. Tot la un nivel de 8% se află şi Intesa Sanpaolo Bank, care în urmă cu o lună oferea o dobândă de 8,75% pe scadenţa de 12 luni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO